Грчки парламент легализовао истополне заједнице

Изричито против били комунисти и ултра-десничарска Златна зора

(Фото Ројтерс)

Од нашег дописника
Атина – Грчка је, коначно, легализовала истополне заједнице! Оно што је готово јуче у земљи са јаком традицијом изгледaло немогуће, посланици су претворили у стварност изгласавши закон са великом већином, 194 „за” и 55 гласова „против”. Категорички против били су комунисти и ултра-десничарска Златна зора.

Стотине припадника ЛГБТ популације на Тргу Синтагма са паролама „љубав је љубав” до касно у ноћ пуни наде ишчекивали су одлуку парламента о закону који би у перспективи требало да им омогући иста права која имају хетеросексуални парови, лакше решавање практичних проблема, питање наследства, усвајања деце… На улицама Атине било је и оних који су их вређали, али и стотине Атињана који су дошли да их подрже.

У сваком случају, била је то ноћ пуна жучних дискусија обојена и расистичким и сексистичким изјавама, ружним поређењима, одраз очигледне неспремности дела парламента да прихвати новине које, у традиционална схватања грчког друштва навикнутог на непомирљиве каноне цркве, покушава да унесе левичарска влада Алескиса Ципраса.

Зато је овај дан гласање о закону о легализацији истополних заједница који је дуго припреман и дорађиван, за неке било победа демократије, а за друге – дан срамоте. Премијер Ципрас је у свом говору био директан упозоравајући посланике да је дошло време да се затвори страница прошлости и отвори ново поглавље у друштву које ће уважавати различитости, које ће признати право свих људи, независно од пола и сексуалне оријентације, да живе заједно.

„Уместо да говоримо о срамоти и стиду, ми треба да се извинимо хиљадама људи који су све ово време док је Европа налазила начине да реши овај проблем, остајали без својих елементарних људских права“, рекао је премијер Ципрас и подвукао да је поносан на владу која је учинила значајан корак да се законским путем промени живот многих људи, реше практични проблеми са којима су се суочавали парови у истополним заједницама.

Бивши премијер и лидер Социјалистичког демократског покрета Јоргос Папандреу је са  говорнице парламента позвао да се у што краћем року покрене и питање склапања цивилних бракова између истополних парова што је изазвало бурна негодовања међу партијама опозиције.

Али, реч је о променама које и у другим земљама наилазе на негативне реакције и са муком бивају прихваћене. Грчка је дуги низ година одбацивала сваку идеју да се легализују истополне заједнице. Уосталом, још пре две године Европски суд за људска права је Грчку новчано казнио због мањка заштите ЛГБТ популације. Тренутно, Грчка је последња држава у ЕУ која не признаје истополне заједнице. Доласком левичарске владе и Ципраса на власт, ствари су почеле да се мењају али многи политичари, у основи са хомофобичним ставовима, и даље се крију иза цркве. Православно канонско право експлицитно искључује одобравање истополних заједница и по речима патријарха Јеронимуса, црква не намерава да било шта мења.

Коначно, у свом уводу у хришћанство митрополит Тимоти Вер је написао: „Сексуални однос је дар од Бога, али дар предат на коришћење у односу мушкарца и жене, и само у оквирима свете тајне брака. Међутим, у конкретним случајевима хомосексуалности, требало би показивати великодушно саосећање.”

Критикујући непомирљивост грчке цркве, лидер Уније центра Ваислис Левентис рекао је да она још увек „живи у средњем веку, у свом фанатизму и не примећује да се свет око ње мења”.

Замерајући црквеним лицима због грубих изјава које су давали протеклих дана називајући припаднике ЛГБТ популације „наказама природе”, лидер партије Потами Ставрос Теодоракис је поручио да „држави и цркви нема места у спаваћим собама нације”.

 Извор: Политика