Зелени: Ко у Србији лобира за ГМО?

gmo monsantoЗелени Србије затражили су данас оштрије прописе о забрани производње, промета и употребе генетски модификованих организама (ГМО), без обзира на захтеве лобија и трговаца ГМО, и позвали Владу Србије да објави ко чини тај лоби.

„Зелени инсистирају на ригорозној примени прописа о дозвољеном присуству афлатоксина у храни и на кажњавању свих који су допустили исхрану зараженом токсичном сточном храном и нису благовремено реаговали а знали су да постоје ризици“, наводи се у саопштењу те странке.

Зелени су упитали да ли је ГМО лоби присутан међу надлежнима који су пропустили да предузму превентивне мере за елиминацију и смањење афлатоксина у млеку.

„Одговорност оних који су знали за могућност појаве гљивица у кукурузу, и чија је дужност да знају, не може се покривати интересима других“, навели су Зелени Србије.

Зелени су истакли да се у институционално уређеном друштву прво предузимају нужне мере за заштиту грађана, па се после тога полемише с политичким противницима, и да владе падајху због таквих ствари, а у Србији се чак ни министри не осећају одговорним.

„Ситуација са афлатоксином је још један доказ да се Декларација за Србију без ГМО коју смо предали Скупштини Србије мора усвојити што пре да не би у будућности долазили у ситуацију да се нечији интереси стављају испред здравља грађана. Поздрављамо све локалне самоуправе које су тај проблем препознале и прогласиле своје општине за територије без ГМО (ГМО фрее општине)“, навели су Зелени Србије.

АГЕНЦИЈЕ