Кремљ: Украјина званично признала да је банкротирала

Постоји званично признање да је Украјина банкротирала и Русија ће тражити повраћај три милијарде долара судским путем, изјавио је портпарол шефа руске државе Дмитриј Песков.
Практично, може се рећи да је украјинска страна званично банкротирала, објављена је изјава о мораторијуму на исплату сувереног дуга. То и представља признање банкротства, рекао је Дмитриј Песков.

Раније у петак заменик министра финансија Русије Сергеј Сторчак изјавио је да Украјина нема шансе да добије судски спор у вези са званичним кредитом који дугује Русији.

Украјина је прогласила мораторијум на исплату дуга Русији у висини од три милијарде долара, али и на повраћај руским банкама 507 милиона долара, које су задужили конструкторски бирои Јужни и Укратодор уз гаранције државе.

Украјински премијер Арсениј Јацењук рекао је да је Кијев спреман да се суди са Москвом тим поводом.

Анатолиј Асаков, шеф скупштинског Одбора за економску политику назвао је увођење мораторијума на исплату дуга Русији незаконитом одлуком, којом се крши међународно право.

Шеф Међународног одбора Савета Федерације Константин Косачов назвао је мораторијум банкротством према међународном праву.

У среду је Управни одбор ММФ званично признао дуг Украјине према Русији у висини од три милијарде долара сувереним, а не комерцијалним.

У контексту ове одлуке министар финансија РФ Антон Силуанов рекао је да Москва од Кијева очекује предлоге о реструктуирању дуга. При томе заменик министра финансија Сергеј Сторчак није искључио да ће Украјина до краја недеље објавити мораторијум на исплату дуга.

Москва је, такође, раније изразила спремност да Украјину тужи суду, уколико до 20. децембра, када истиче рок, не измири дуг, пише портал Взгляд.

Извор: Руска реч