Вучићев ход на жици између Берлина и Брисела

izdajnik-vucic-aleksandarКако се у Бриселу није далеко одмакло, Вучићеви немачки саговорници су схватили да пред њима седи човек који има њихово поверење, који суштински не мора ни са ким да се консултује и који ће урадити оно што обећа.

Првом потпредседнику владе Александру Вучићу вероватно су пријале највише државне почасти којима је дочекан у Берлину, похвале на рачун борбе против криминала и корупције које води, али сигурно му није још требало инсистирање немачког министра спољних послова Гвида Вестервелеа да се више укључи у решавање косовског питања.

Управо се Вучић трудио да се што мање изјашњава о току разговора о Косову и Метохији, толико да је председник Србије и бивши лидер његове странке Томислав Николић (од кога се то понајмање очекивало) први у јавност изашао са ставом о томе како „српске институције на северу постају косовске”.

У јучерашњем интервјуу из Берлина Вучић је сликовито рекао да нам за добијање датума за преговоре о чланству у ЕУ предстоји „ход по жици”. Понудом која се не може одбити Немци су на ту „жицу” сада поставили Вучића са проблемом који у овим разговорима у Бриселу тешко може да се заврши повољно по Србе на Космету.

За одржавање равнотеже на располагању имаће само штап који су сасвим прецизно јуче описали амбасадори ЕУ, Немачке и Француске у Београду: „Одлука о додељивању датума зависиће од исхода дијалога Београда и Приштине а време је ограничено – до 16. априла, када Европска комисија подноси извештај Савету ЕУ”.

Дводневни разговори у Бриселу нису се завршили неким епохалним помаком: договорили су се о постојању Заједнице српских општина, али су се разишли у свим детаљима и формама функционисања те заједнице. Приштински лист „Трибунал” тврди да је договорен начин на који ће функционисати косовска полиција, али су разговори прекинути када је почело да се разговара о правосуђу. Извори овог листа из Брисела тврде да је премијер Ивица Дачић тада рекао да мора да се консултује са председником Србије о питању српских судија који раде на северу и који су се заклели пред шефом српске државе на Устав Србије.

Како се у Бриселу није далеко одмакло, а време је истицало, Вучићеви немачки саговорници су схватили да пред њима у Берлину седи човек који има њихово поверење, који суштински не мора ни са ким да се консултује у Србији и који ће урадити оно што обећа.

После немачке понуде Вучић је одмах реаговао из Берлина и, објашњавајући да је суштина у томе да се види „шта се може учинити поводом датума а да се не наруше национални интереси”, дао оквиран план властитог ангажовања на косовском питању. „Србија неће одустати од Заједнице општина на северу Косова, питање безбедносних снага на Косову је решено Резолуцијом 1244, али је питање суда у северној Митровици ’тешко питање’”, рекао је Вучић.

Бивши амбасадор у Берлину Огњен Прибићевић казао је за „Политику” да је сасвим логично што су Немци тражили Вучићево учешће у решавању косовског проблема и да је такав захтев проистекао из чињеница да је у последњих годину дана Вучић успоставио блиске везе са кључним људима у немачкој политици, пре свега са Кристофом Хојзгеном, најближим сарадником канцеларке Ангеле Меркел, и да је стекао поверење.

„Мислим да је код Немаца то кључ, уопште у њиховом менталитету јесте да обећаш само оно што можеш да испуниш. Вучић је до сада управо тако и радио и себи направио велики кредит међу водећим немачким политичарима”, казао је Прибићевић.

Он је додао да је други разлог за такву одлуку тај што Немци прате унутрашњу политику и виде да је Вучић далеко најпопуларнији политичар, као и његова странка, а виде и да је озбиљно пољуљан кредибилитет премијера.

„Дакле, мене то не изненађује, али је сигурно да он неће заменити Дачића”, закључује Прибићевић и додаје да је велико питање колико икоме одговара да се ангажује на оваквим преговорима, „али да се може пронаћи формула и за Вучићево укључивање а да Дачић остане и даље главни преговарач”.

Социолог Душан Јањић подсећа да је Вучић, иако се то није јавно видело, доста учествовао и подржавао целу причу о преговорима, по основу заједничког рада владе око убрзавања интеграција и непосредно на самом Косову. „Осим тога интервенисао је у кризним моментима неколико пута”, казао је Јањић.

На питање како мисли да ће изгледати Вучићев ангажман, Јањић је одговорио да потпредседник владе „нема разлога да срља у тај процес или да иде по преговарачким састанцима”, него ће то чинити првенствено кроз владу, подржавајући оно што је договорено, координацијом са Србима на Косову, кроз своје јавне изјаве, а можда и консултативним састанцима са неким важним елементима у тој игри.Сигурно је и да је Дачићев углед пољуљан, пре свега у земљи, што је важно и у вези са имплементацијом. Ако СНС не стане иза тога, тешко може ишта да се реализује”, закључио је Јањић.

——————————————-

Вучић: Најодговорнији, најкривљи или најзаслужнији

Први потпредседник владе Александар Вучић изјавио је јуче у Берлину да ће као председник највеће политичке странке у Србији „по природи ствари” одлучивати о кључним питањима, али да сматра да је за политички дијалог у Бриселу „довољан” премијер Ивица Дачић.

„Политика” је у четвртак објавила да је немачки министар спољних послова Гвидо Вестервеле у разговору са Вучићем инсистирао да се више укључи у решавање косовског питања, као и да су други немачки државни функционери истицали колико цене његов рад и колико очекују од њега да допринесе и у овом питању.

На питање да ли је спреман да се непосредно укључи у тај дијалог и да ли су то од њега тражили немачки званичници, Вучић је за Танјуг рекао да ће за сваку одлуку која буде донета „без икакве сумње – најодговорнији, најкривљи или најзаслужнији” бити неко из СНС-а.

„Нећу да се скривам иза лепих ствари, а да лоше ствари буду препуштене неком другом… Највећи део одговорности у нашој земљи, без икакве сумње, а то знају и немачки домаћини, стоји на нашој странци, а лично ћу ја сносити највећу одговорност”, подвукао је Вучић.

Директно упитан да ли ће „појачати” српски тим на наставку политичког дијалога Београда и Приштине 4. марта у Бриселу, он је казао да није неко ко мисли да је сликање и појављивање најважније у животу и да сматра да је много важније какав ћемо план да направимо и какве ћемо одлуке да донесемо.

Вучић је изразио уверење да је премијер Ивица Дачић „потпуно довољан”, додајући да не жели да каже да ће он бити крив за неку одлуку.

„Пропорционално и на било који други начин одговорност је наша највећа, појединачно – моја апсолутно”, закључио је потпредседник владе.

Б. Митриновић / ПОЛИТИКА