Седамнаест година од убиства српских младића у Пећи – Злочин  за који нико није одговарао!

Шесторица српских младића из Пећи убијена су 14. децембра 1998. године у кафићу „Панда“, у центру овог метохијског града, омиљеног састајалишта пећких гимназијалаца.

Још се незна ко је починио стравично убиство младића!

Овог 14. децембра навршило се 17 година од убиства ученика Ивана Обрадовића (14), Вукоте Гвозденовића (16),Светислава Ристића (17), Зорана Станојевића (17), Драгана Трифовића (17) и студента Ивана Радевића (25) 15, који су убијени 1998. године у кафићу „Панда” у центру  Пећи. Том приликом рањено је још 15 особа, Срба,  које су биле у поменутом кафићу.

Нешто после 20 сати, 14. децембра 1998. године,  двоица маскираних, још увек непознатих албанских терориста са капуљачама на глави и аутоматским пушкама насилно ногама су  отворили врата кафића “Панда“ а затим отворили ватру из аутоматских пушака на срспке ученике који су пили чај и сокове. Српски ученици су падали, уз јауке и вриску  као снопље!

Кафић ''Панда'' у Пећи где је  14. децембра 1998. године убијено шест српских младића [1280x768]

Кафић “Панда“ у Пећи где је 14. децембра 1998. године убијено шест српских младића

И данас породице убијених младића и  Срби на Косову и Метохији и Србији траже одговор на питање: ко је наредио убиство српских младића? Зашто злочинци нису ухапшени и приведени правди!? Зашто се злочин још увек не кажњава!? Истрага је сада пребачена у тужилаштво за организован криминал.

Породице убијене српске младости годинама нису могли да обиђу њихова почивалишта на пећком гробљу, које је већим делом оскрнављено и са разваљеном главном капијом улаза на гробље.

Зато су Ристићи и Обрадовићи преселили посмртне остатке својих синова. Љуба Ристић свог Светислава преселио је 2000. године на Бежанијско гробље у Београду. Славица и Лазар Ристић – Ивана, на гробље у Бару.

Пећ је 14. децембра 1998. године била најтужнији српски град, а лелек од туге и бола надвијао се Метохијом сахрањујући дечаке који су убијени рафалном паљбом из аутоматског оружја.

Починиоце злочина никад није  стигла заслужена казна! Докле!? Исто тако, за баш ниједан масован злочин албанских терориста на Србима, али ни за појединачне злочине, овде  још никад нико није одговарао! А то је само део потврде да се овде не може ни у којем случају говорити о такозваном  независном Косову већ о злочиначкој творени у којој царује безакоње и антиправо када су у питању Срби.

Приредио Зоран Влашковић