Међународна научна конференција „НАТО поход на Балкан – следећи кораци“

Позив који је 2. децембра ове године упућен Републици Црној Гори за пријем у чланство НАТО пакта, за многе домаће и међународне актере представља знак за узбуну, и захтева озбиљан одговор, разматрање и препоруке.

У том циљу, Фонд стратешке културе из Москве  ће, уз помоћ војних и политичких стручњака, организовати научну конференцију, „НАТО поход на Балкан – следећи кораци“, у суботу 12.12.2015.године, у великој сали Медија центра у Београду, Теразије бр. 3, са почетком у 11 часова.

Усред можда најозбиљније светске кризе од краја Хладног рата, НАТО је објавио намеру не само да настави своје ширење, већ да се, по први пут, формално прошири на традиционални српски етнички простор, и то на груб, недемократски начин. С обзиром на одсуство званичне реакције Србије, потребно је покренути широку расправу о овом потезу, који има не само локалне, већ и глобалне последице. Овај скуп је управо у служби покретања те неопходне расправе.

Уз учешће пензионисаних генерала: Бранка Крге, Спасоја Смиљанића, Радована Радиновића, Јована Милановића, Луке Кастратовића, као и пуковника: Светозара Радишића, Мирослава Јовановића и Горана Јевтовића, те руског стручњака Ање Филимонове, и професора: Милоша Јовановића, Слободана Антонића, Предрага Ћеранића, Андреја Фајгеља, и политиколога Александра Павића, биће размотрени следећи аспекти, пружен одговарајући контекст, и понуђени одговори на следећа питања:

– Карактеристике и правци садашњих светских односа

– Ширење НАТО на Црну Гору: (де)стабилизација или (нова) агресија?

– Ширење НАТО по обрасцу главних геополитичких учења запада

– НАТО као средство глобалног интервенционизма

– Зашто и колико земље у транзицији журе у НАТО

– Зашто је НАТО опасан?

– Организациона структура НАТО и еволуција основних функција

– НАТО агенда и потези у Србији

– НАТО и Република Српска

– НАТО и Русија

– НАТО и УН

– Шта чинити?

Скуп је замишљен не као класична серија предавања, већ управо као почетак шире, неопходне јавне расправе, због чега ће и постављање релевантних питања представљати важан део скупа. Позивамо све заинтересоване да присуствују и укључе се у разматрање питања и догађаја који се тичу свих нас.


Извор: Фонд стратешке културе