Дежер: „ЕУ се још није уверила у напредак Србије“?!

Vensan_DezerБЕОГРАД – Шеф Делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер оценио је данас да је Србија остварила знатан напредак на путу ка ЕУ, али је напоменуо да ће одлука о почетку преговора о приступу Унији бити донесена на основу напретка дијалога Београда и Приштине и процеса реформи, за шта, како је упозорио, није остало још много времена.

„Јасно је да је Србија остварила напредак и желимо да видимо да се кораци настављају у добром правцу. Не може све бити решено преко ноћи, али важно је да до 16. априла (када ће Европска комисија поднети извештај о напретку) стекнемо осећај да ствари иду у добром правцу и да се постиже напредак“, рекао је Дежер.

Рокови су, према његовим речима, јасни – после извештаја ЕК у априлу, 28. јуна ће државе чланице донети одлуку о датуму.

У жижи пажње биће напредак остварен у дијалогу Београда и Приштине, али и у процесу реформи, рекао је Дежер на конференцији за новинаре поводом првог семинара Регионалне академије за демократију.

Дежер је оценио да је у досадашњих пет рунди дијалога остварен напредак и да се почетком марта очекују нови разговори.
„Желимо да видимо даљи напредак, као и спровођење у дело раније постигнутих договора, посебно Споразума о интегрисаном управљању прелазима, канцеларијама официра за везу, енергетици, телекомуникацијама… Имамо ограничено време и морамо уложити енергију и напоре у том правцу“, истакао је он.

Када је реч о процесу реформи, Брисел очекује напредак и у реформи јавне управе и правосуђа, борби против корупције, антидискриминацији, заштити мањина и другим питањима, додао је Дежер.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП