НАТО авиони су у априлу 1999. на црногорско село Мурино бацили 17 бомби.

Авиони су у априлу 1999. на црногорско село Мурино бацили 17 бомби. Није било сирена. Погинуле су две девојчице, избегле с Косова. Ових дана Црна Гора прикључује се НАТО-у.
Мурино после напада НАТО

Мурино после напада НАТО

Гордана Крџић и њена ћерка Ивана Максимовић, у потресном сведочењу пред Основним судом у Подгорици, испричале су како су у бомбардовању Мурина 1999. године изгубиле своју тринаестогодишњу ћерку и сестру, које би, по њима, данас биле живе да су надлежни упозорили грађане да ће доћи до бомбардовања та варошице.

Крџић и Максимовић су тужиле МУП Црне Горе, Управу полиције и Министарство одбране и траже 35.000 евра на име накнаде штете, јер сматрају да су ти органи државе могли да спрече страдање недужних цивила у НАТО бомбардовању Мурина, крајем априла 1999. године.

Максимовић је навела да су их тог пролећа мајка и тетка, које су остале у Приштини, послале са Косова у Мурино код бабе, како би их склонили од бомбардовања и припадника паравојних формација. Тог дана је са сестром и две сестричне отишла до продавнице.

– Оливера и Јулијана су ушле у продавницу, а ја и Теодора смо их чекале код моста. Прелетела су два авиона, један веома ниско. Теодора је почела да вришти, зграбила сам је и почела да трчим ка најближој згради. Сакрила сам је испод степеништа и хтела да се вратим назад за њих две, али је било касно, јер је продавницу погодила бомба – навела је сестра покојне Оливере.

– Баба их је нашла мртве и сахранили смо их заједно у Мурину. Јако ми је тешко од кад се то десило, лежем и будим се са тим сликама, то је неописиво – кроз сузе је рекла Максимовић. Она је рекла да тог дана није било сирена, ни обавештења да ће доћи до бомбардовања Мурина. Авиони су на Мурино бацили 17 бомби.