Ирак позива Турску да одмах повуче трупе

БАГДАД – Ирачке власти позвале су данас званичну Анкару да „моментално повуче своје снаге“, укључујући тенкове и артиљерију, које је без пристанка званичног Багдада распоредила на северу Ирака, на подручју Ниневех, саопштио је данас кабинет ирачког премијера Хајдера ал-Абадија.

Turski BVP„Ирачке власти позивају Турску да се одмах повуче са територије Ирака“, наводи се у саопштењу, пренела је агенција АФП.

„Имамо потврду да су турске снаге, односно један наоружани батаљон, ушле на територију Ирака, наводно да би обучавале ирачке трупе, без позива или одобрења ирачких федералних власти. То сматрамо тешким кршењем ирачког суверенитета“, саопштио је кабинет ирачког премијера.

Турски медији су јавили да је око 150 турских војника, у пратњи 20 до 25 тенкова, послато копненим путем ка региону Башика, североисточно од Мосула, града које Исламска држава сматра својим центром у Ираку.

На том подручју се против џихадиста иначе боре курске пешмерга снаге, а турска новинска агенција Анадолија је известила да су турски војници тамо послати да би обучавали њих.