Објављен рат Грузији

(Фото: Вести)

Тбилиси – Исламска држава објавила је рат у Грузији. Све телевизије објавиле су снимак под насловом „Посланица грузијском народу“ у ком месни терористи Исламске државе позивају „муслиманску браћу да се боре против неверника до њиховог потпуног уништења или да се узнесу Алаху као мученици“.

На снимку терориста на арапском, а потом на чистом грузијском језику, прети муслиманима и неверницима у Грузији одсецањем главе у случају непослушности.

Украјина, Молдавија и Грузија потписали су партнерске споразуме са ЕУ

Заменик шефа тајне службе Леван Изорија саопштио је да је од судова затражена забрана сајтова у ком су изнете идентичне претње. Грузијско Министарство спољних послова саопштило је да је појачало контролу свих путника са Блиског истока, пошто претње износе углавном њихови држављани који су одавно отишли да ратују за Исламску државу. Већином је реч о Азербејџанцима из области Квемо Картли, недалеко од престонице Тбилисија, Аџари с југа земље, а највише Чечени из Панкијске котлине. Десетине Чечема из тог краја погинуло је у Сирији, а новинарка Нино Бурчуладзе каже да је мноштво следбеника вехабизма тајно положило заклетву Исламској држави и само чекају наређење за напад у Грузији.

Грузија између Москве и НАТО

Власт се труди да одржи привид спокоја. Почетком овог месеца сеоске старешине одржале су састанак са ког су позвали власти да уведе строга правила за одлазак младих Чечена у Туирску, одакле се шаљу у Сирију. Међутим, Министарство унутрашњих послова јавно је одговорило да тај захтев нису у стању да испуне.

Косовски сценарио

Панкијска котлина подсећа на окупиране територије. Куће малобројних Грузијаца разликују се од чеченских чија су дворишта ограђена високим зидом. Донедавно је област контролисао чеченски батаљон Руслана Гелајева чији брат још живи у селу Хасани. Новинарка Мамука Арешидзе каже да је генерација Гелајева представљала чеченске националисте, а да је ново поколење радикално исламистичко.

Америка пали Кавказ

Грузијске власти од обојене револуције 2003. и одласка председника Едуарда Шеварнадзеа, којег је тада сменио Михаил Сакашвили, сматрају Русију главним непријатељем и безуспешно покушавају да се пуноправно приближе НАТО и ЕУ. До мере да су слали војску у Ирак у помоћ Американцима. Ту исту војску разбила је за четири дана руска армија у рату 2008. после чега су прогласиле независност грузијске области Јужна Осетија и Абхазија. Сарадња с Америком настављена је и, како су „Вести“ писале, руски медији приметили су да све више терориста остаје у Грузији уместо да иду на Блиски исток. Наведен је и случај од пре два месеца када је амерички брод довезао у луку Поти оружје и „брадате људе негрузијског изгледа“ који су се сукобили с патролом и ранили тројицу полицајаца. После их је отпратила грузијска тајна полиција. Намера да се запали кавкаска граница Русије, сада се окреће против саме Грузије.

 

Извор: Васељенска