Папа Франциско: „НЕМА ВИШЕ ПРЕПРЕКА ЗА ЕВХАРИСТИЈСКО ОПШТЕЊЕ“

„…Сада постоје услови неопходни за поновно успостављање „пуног заједништва вере, братског споразума  и светотајинског  живота који је постојао међу њима током првих хиљаду година живот Цркве.“ – Папа Франциско патријарху Вартоломеју.

Screenshot_30

Објављена је вест о сензационалном обраћању папе Франциска константинопољском патријарху Вартоломеју у којем саопштава да „нема више препрека за евхаристијско општење“. На крају посланице, папа Франциско уверава патријарха Вартоломеја да ће да се моли за успешно окончање Свеправославног сабора, наводи Радио Ватикан.

Дана 30. новембра 2015. године, након одржане мисе у Банги (Африка), папа Франциско обратио се посебним поздравом патријарху Вартоломеју.

Такође, папа Фрања I послао је посебну поруку, коју је у истог дана је прочитао кардинал, председавајући Папским саветом за унапређење хришћанског јединства, пред патријархом Вартоломејем у патријаршијској у Цркви Светог Георгија на Фанару.

У том писму, како преноси „Радио Ватикана“, каже се: „Од тог времена, када су папа Павле VI и патријарх Атинагора започели пут ка потпуном јединству, потписивањем 1965. године Заједничке католичко-православне декларације, нису биле превазиђене све разлике између две Цркве.“

Међутим, папа Фрања даље наводи да је сигуран, да „после обнове односа љубави и братства, те слањем болних успомена у заборав, у духу узајамног поверења, поштовања и љубави више нема препрека на евхаристијском општењу, који неће другачије наступити осим кроз заједничку молитву, очишћење срца, дијалогом и утврђењем истине.“

ТЕРОРИЗАМ – ДОБАР КОНТЕКСТ ЗА УЈЕДИЊЕЊЕ ЦРКВЕ СА ПАПСКОМ ДРЖАВОМ

Даље папа наводи да  односи између католика и православаца  морају одисати љубављу  јер  љубав  не оставља простор за дух ривалства.

Заједно, он инсистира, морамо понудити свету  веродостојност и истински на делу  посведочити Христа поруком помирења – поготово у светлу толико крви која је проливена у последњих неколико терористичких напада.

На крају посланице папе Фрање I уверава патријарха Вартоломеја да ће да се моли за успешно одржавање Свеправославног сабора.

Заједничка католичко-православна декларација, о којој пише папа Фрања I, поред осталог, довела је до тога да су на Светој Гори неки манастири прекинули молитвено општење са Цариградским патријархом Атинагором, који је својевољно укинуо анатему са паписта, о чему је Свети Кинот Свете Горе подсетио патријарха Вартоломеја у писму упозорења поводом зближавања са Ватиканом.

Папизам је заиста најрадикалнији протестантизам, јер је пренео основу Хришћанства са вечног Богочовека на пролазног човека. И ово је проглашено као највиша догма, што значи: највиша вредност, највише мерило свих бића и ствари у свету.

-Свети Јустин Ћелијски

ukrajina

Извор: Православље живот вечни