Убијена два нападача у Сан Бернандину

Полиција је убила двоје наоружаних нападача који су пуцали у установи за социјалну заштиту особа са сметњама у развоју у Сан Бернандину, на југоистоку Калифорније, саопштила је данас полиција.

San Bernardino pucnjava blokadaУ нападу у установи у Сан Бернандину убијено је 14 људи, док их је више од десет рањено.

Око четири сата после напада који се догодио јуче поподне по локалном времену (око 20.00 по централноевропском времену) полиција која је трагала за нападачима изрешетала је једно црно теренско возило удаљено око три километра од места напада.

У возилу су убијени мушкарац и жена, обучени у одећу попут командоса, који су имали јуришне пушке, рекао је шеф полиције Сан Бернандина Џерод Бургуан.

Полиција је идентификовала жену као 27-огодишњу Ташфин Малик, а мушкарца као 28-огодишњег Саједа Фарука, држављанина САД. Њихови родјаци су рекли новинарима да су они били венчани.

Родбина је такодје саопштила да слике нападача које су се појавиле у медијима нису слике Саједа Фарука, већ његовог брата који је за време напада био на послу.

Према наводима полиције није било више нападача на центар. Полиција није знала тачан број људи који су извршили напад, говорило се о двоје или троје. Трећа особа која је видјена да бежи код окршаја полиције и нападача је приведена, али је Бургуан раније рекао да није јасно да ли та особа има везе с нападом.

Напад у центру за социјални рад догодио се за време празничне прославе за запослене, не за кориснике центра. То је био најтежи напад у САД од када је извршен напад на школу у Њутауну, у држави Конектикат пре три године када је убијено 26 деце и одраслих.

San Bernardino pucnjava policijaПолиција је убрзо после напада евакуисала градјане и запослене који су се налазили у просторијама великог комплекса установе за социјалну заштиту.

На снимцима са лица места видело се да је од грађана затражено да изадју са подигнутим и празним рукама, како нападач не би искористио евакуацију као прилику за бег.

У првом тренутку полиција није знала да ли су нападачи можда остали у згради, а употребљен је и робот како би се проверило да није постављена експлозивна направа.

Полиција није за сада рекла шта би могао бити мотив масакра. Помоћник директора ФБИ-ја из канцеларије у Лос Андјелесу Дејвид Боудич рекао је да биро разматра неколико могућности, укључујући и насиље на радном месту и тероризам.


Извор: Бета