НВО сектор: Николићу, ради Србије, одрекни се титуле војводе!

Nikolic Seselj vojvodaЗахтев. Више невладиних организација затражило је данас, у отвореном писму, од председника Србије Томислава Николића да се јавно одрекне титуле четничког војводе, која му је додељена 1993. на Романији.

Тај гест био од великог значаја за Србију и њене односе са другим државама, без обзира што та титула нема никакву вредност ни смисао, наводе НВО.

Увек је гест прве личности у држави био пример за углед, а Ваш симболичан раскид са прошлошћу био би охрабрење за многе друге који то исто желе да учине, али не знају како ће друштво на то гледати. Уосталом, верујемо да се и Ви сами не поносите том епизодом Вашег живота„, стоји у писму.

Шта год се данас у Србији мислило о феномену четништва, он ће у најмању руку остати дискутабилан и контроверзан, док наши најближи суседи о њему, а нарочито о неочетништву из деведесетих година, мисле све најгоре, упозоравају НВО.

Ми ћемо као народ бити вечно одговорни за злочине које су наши сународници починили, али и себи и другима дугујемо бар то да ствари назовемо правим именом и да за сва времена раскинемо са оним што нас је обрукало пред светом„, поручује се Николићу.

„Господине председниче, Ви сте рекли да желите да будете преседник свих грађана Србије, на шта Вас и Устав обавезује. Али, док год носите ту војводску титулу, то не можете бити. Велики број грађана Србије не жели да се идентификује са четништвом, не жели да га представља неко ко припада том делу друштва и дужни сте да се одрекнете нечега што Вас чини председником само једног дела Србије“, наводи се у писму.

Текст су потписали Савез антифашиста Србије, Хелсиншки одбор за људска права, Жене у црном, Иницијатива младих за људска права, Комитет правника за људска права, Центар за културну деконтаминацију, Фонд „Биљана Ковацевиц Вучо“ и Независно друство новинара Војводине.