Постигнут споразум, побуњеници напуштају Хомс

ДАМАСК – Представници сиријског режима и побуњеници постигли су споразум о евакуацији бораца сиријске опозиције из последње четврти под њиховом контролом у централном граду Хомсу, изјавио је гувернер провинције Хомс Талал Барази за АФП.

Homs u ruševinama Sirija

Рушевине Хомса, Сирија

„Сви побуњеници напустиће (четврт) Ваер у року од два месеца. Група од 200 до 300 наоружаних мушкараца отићи ће, као први корак, у суботу“, рекао је Барази.

Прва фаза споразума трајаће недељу дана, током које ће „део тешког и оружја средњег калибра бити предат властима“, казао је Барази.

Напослетку, око 2.000 бораца напустиће Ваер, као и неке породице побуњеника.

Заузврат, режимске снаге ће окончати своје војне операције у тој четврти, која је честа мета гранатирања, и укинути њену опсаду.

Пошто евакуација буде окончана, сиријска полиција, али не и војници, ући ће на то подручје, додао је Барази.

Споразум је постигнут након данашњег састанка између гувернера и представника побуњеничких група у Ваеру, као и представника цивилног друштва.

Делегација Уједињених нација, као и представници специјалног изасланика генералног секретара УН Стафан де Мистура, такође су присуствовали састанку.

Није познато да ли су они посредовали у преговорима или надгледали имплементацију споразума, навела је француска агенција.

Око 75.000 људи тренутно живи у Ваеру, у односу на 300.000 колико их је било пре почетка конфликта у Сирији у марту 2011.

То је једини део Хомса који је остао под контролом побуњеника, након што се опозиционе снаге евакуисале из старог града у мају 2014.

Њихово повлачење уследило је након двогодишње опсаде и свакодневног гранатирања и борби у којима је разорен стари град, некад називан „престоницом револуције“.

Споразум који је довео до повлачења побуњеника надгледале су УН.


Извор: Танјуг