Ципрас: „На сву срећу, наши пилоти нису тако живахни као ваши против Руса“

АТИНА – Грчки премијер Алексис Ципрас објавио је четири „твита“ упућених на рачун турског колеге Ахмета Давутоглуа, у којима је критиковао многобројне уласке турских авиона у ваздушни простор Грчке и обарање руског авиона изнад сиријско-турске границе.
Aleksis Cipras

Премијер Грчке, Алексис Ципрас

„На сву срећу, наши пилоти нису тако живахни као ваши против Руса“, написао је Ципрас, пренео је Индеx.хр.

Према подацима грчке војске, турски авиону су само у 2014. години више од 2.000 пута ушли у грчки ваздушни простор.

„Шта се догађа у Егејском простору је невероватно. Трошимо милијарде на оружје. Ви како бисте упали у наш ваздушни простор, а ми како бисмо вас пресретали“, написао је Ципрас у другом твиту.

Грчки премијер је приметио да, иако имамо најмодерније ваздухопловне оружане системе, „на земљи не можемо да ухватимо кријумчаре који даве невине људе“.

Давутоглу је одлучио да реагује само на први твит колеге Ципраса, написавши: „Коментари о пилотима које је написао Алексис Ципрас нису у складу са духом данашњег дана. Алексис, хајде да се фокусирамо на позитивне планове“.

Размена оштрих речи двојице премијера је узроковала бурну реакцију корисника Твитера, од којих су многи критиковали Ципраса што је на тај начин покренуо дијалог са Давутоглуом, али су га неки и бранили.

Недуго након тога су са Ципрасовог налога обрисана четири спорна твита на енглеском, али су они на грчком остављени.

Брисање твитова је, међутим, изазвало оштре реакције твитераша, па су на налогу на енглеском објављени нови твитови, али мање контроверзни. Ципрас је на крају написао: „Налазимо се у истом суседству и морамо да говоримо отворено како бисмо постигли решења“.


Извор: Танјуг