Србија „јури“ датум, шиптари „заокружују“ независност, а Србима са КиМ загарантована неизвесност!

kfor-barikadeБЕОГРАД – Неспоран резултат пете рудне дијалога Београда и Приштине у Бриселу је, судећи по изјавама званичника, договор о формирању заједнице српских општина на северу.

За српску страну такав исход представља испуњење захтева из Резолуције о КиМ, од које званични Београд, како је речено, нема намеру да одустане, а за Приштину је то сада већ техничко питање примене и организације на терену.

Заменик Канцеларије за КиМ Крстимир Пантић за Политику је изјавио да је у Бриселу пре два дана једини наш предлог који је „прошао“ био тај о формирању заједнице српских општина, да је све друго спорно, па и то по чијим ће законима таква заједница функционисати, који изборни систем ће примењивати, какве органе ће имати и која овлашћења.

За Приштину, по речима високог саветника ратног злочинца  Хашима Тачија Бекима Чолакуа, сагласност о организовању асоцијације општина на северу Косова је завршена ствар, што је, додаје, олакшала чињеница да такво решење може различито да се тумачи.
„Реч асоцијација на албанском има смисао невладине организације, док на српском заједница има смисао и асоцијације, али и ентитета“, наводи приштински дневник Трибуна, који преноси изјаву Чолакуа.

Он објашњава и како би асоцијација функционисала – имала би скупштину и задатак да се брине о расподели и руковођењу средствима која ће бити распођена на основу буџета Косова, али и буџета Србије, као и међународних донација за север Косова. Чолаку је за Трибуну изјавио и да се разматра могућност да се број посланика Скупштине Косова повећа за пет, што би били представници српске заједнице са севера.

Иначе, план за формирање заједнице српских општина, према писању приштинског дневника Коха диторе, а који се позива на званичника укљученог у преговоре, предложила је ЕУ и он подразумева да таква заједница касније постане део европског механизма за локалну и регионалну управу. Приштински лист Експрес, с друге стране, тај је план објавио још 5. јануара, наводи Данас, а план је познат као механизам Савета Европских општина и региона који представља највећу организацију локалних и регионалних влада у Европи.

Како било, учесници дијалога у Бриселу слажу се бар у оцени да је решење за општине на северу на дохват руке, а о детаљима ће се разговарати већ у следећој рунди дијалога, 4. марта, до када се очекују конкретна решења за још неусаглашена или нерегулисана питања, углавном техничке природе.

За политичког аналитичара и познаваоца косовских прилика Душана Јањића овакво решење је реализовање већег дела Резолуције и Платформе о КиМ, а стручњак за питања локалне самоуправе Бесник Тахири оцењује да је стварање асоцијације општина на северу Косова по такозваним косовским законима могуће, али да томе треба да претходи одржавање локалних избора према тим, такозваним косовским законима.

У међувремену, Новости наводе да ће државни врх Србије током следеће недеље сачинити детаљан план о структури и конкретним надлежностима девет општина на Косову и Метохији, које су „кичма“ будуће српске заједнице, и тај разрађени документ премијер Ивица Дачић представиће на следећој рунди разговора у Бриселу. Према наводима тог листа, Србија неће пристати на укидање постојећих установа док се не договоре нове под окриљем заједнице српских општина, коју предвиђа државна платформа.

Премијер Дачић је за Новости рекао да Срби морају имати неки вид власти на Косову и Метохији, која би бирала своје представнике и штитила интересе наших сународника.

Срби са Космета су, према речима начелника Косовскомитровачког округа Раденка Недељковића, свесни да је Београд под изузетним притиском, али да свима треба да буде јасно да Срби са севера не желе да буду кончница на путу Србије према ЕУ, али и да било какво решење не би смело да се догоди на штету Срба. У међувремену, Срби са севера Косова, данас нешто после 11.00 сати зауставили су неколико возила Еулекса у месту Рударе код Звечана и онемогућили им да наставе пут према интегрисаном прелазу Јариње.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП