Божијим промислом осујећени планови екумениста да одрже Осми васељенски сабор у Турској 2016.

Као што је познато, за 2016. годину било је планирано одржавање такозваног Свеправославног сабора у Истанбулу. С обзиром на погоршање руско-турских односа, одржавање тог Сабора у Турској, непријатељски настројеној према Русији, и учествовање на њему Патријарха московског и целе Русије Кирила доводи се у питање. Делегација Московске Патријаршије одустала је од путовања у Истанбул, које је било планирано за среду.

Запажен осврт на новонасталу ситуацију дао је председник Сабора православне интелигенције и доктор педагошких наука јереј Алексиј Мороз, из чијег текста доносимо изводе.

+ + +

„У инциденту са авионом Су-24 јасно се осећа Божији промисао, да на дуги период буде отказан или одложен Свеправославни сабор, који је требао да се одржи под покровитељством Константинопољске патријаршије, у муслиманској земљи, у храму – музеју. Патријарх Вартоломеј је сумњива личност. Поставља се питање: може ли се он назвати православним хришћанином? Желим да подсетим да је он саслуживао са римокатолицима и Јеврејима, називајући их старијом браћом. Патријарх Вартоломеј је окорели екумениста, спреман на све компромисе. Према неким подацима, он је члан масонске ложе. Разуме се, одступништво првојерарха Грчке Цркве узнемирава и приморава да се замислимо. Већ је било обраћања светогорских стараца, многих грчких архиепископа и мирјана, који не подржавају политику патријарха Вартоломеја.

Шта очекивати од Сабора, који би возглављивао екумениста, човек без православних догматских принципа, који је потпао под запрећења многобројних православних канона?! На Сабору не би могло бити ничег доброг за Православље. Није случајно да је забринутост Грка, Руса и Срба, а такође и других словенских народа, – изражавана у многим иступањима. Као што је говорио А.С.Хомјаков, Црква – то је јединство Светог Духа, Који борави у сваком члану Цркве. Ако у човеку живи Дух Свети, тада он иште правде Божије; а ако не, онда је он, без обзира на чин који носи – изван Цркве. Такви људи се преобраћају у најгору врсту фарисеја и садукеја, који су чинили безакоње и дела таме, скривајући се иза закона.

Дух Свети је деловао кроз иступања људи који су се молили да се Свеправославни сабор не одржи. Захваљујући конфликту насталом због обореног авиона, разрушава се злонамерни догађај у Истанбулу. Слава Богу! Но, забрињава још једна страшна тенденција, која се уочава како у Константинопољској, тако и у Руској Цркви – секуларизација Хришћанства, свођење Православља не на живи веру и Богопштење, него на неку идеологију… Сада се пажња људи усмерава на спољашњу форму, на површно испуњавање обреда. Међутим, ритуална страна живота створена је само због развоја душе. /… /

Људи треба да чују речи Христове, да принуђавају себе да чине добро, да испуњавају заповести Божије. Ако човек постане проводник Божије воље, онда ће он променити и свет око себе. Но, када Бог види страшне промене у Цркви, онда Он допушта такав догађај, до каквог је дошло ових дана са авионом Су-24.  На тај начин Господ уклања најстрашније ствари, запланиране непријатељем рода људског.“

Извор: „Информ-религија.ру“

Извор: Фејсбукрепортер