Кремљ: Ништа од јединствене коалиције против ИС, Запад није спреман

МОСКВА – Западне силе нису спремне да са Русијом оформе коалицију за борбу против џихадиста Исламске државе (ИС) у Сирији, саопштио је Кремљ, после разговора између руског председника Владимира Путина и француског председника Франсоа Оланда, док је раније данас објавио да је турски председник Реџеп Ердоган затражио састанак са руским колегом Владимиром Путином.

moskva„У овом тренутку, нажалост, наши партнери нису спремни да раде у формату јединствене коалиције“, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков, преноси АФП.

Он је, међутим, напоменуо да Русија остаје отворена за сарадњу „у било ком формату за који би њени партнери били спремни“.

Након што су џихадисти у Паризу пре две недеље убили 130 људи, у нападима за које је одговорност преузела Исламска држава, Оланд је јуче отпутовао у Москву у нади да ће појачати глобалне напоре у циљу сузбијања ИС.

Путин и Оланд су се јуче сагласили да координишу нападе и деле информације, што је најконкретнији знак напретка у „дипломатском маратону“ који француски председник води, а који укључује и разговоре са лидерима САД, Немачке, Британије и Италије.

Међутим, идеја о јединственој коалицији против ИС која би обухватила западне силе и Русију није се конкретизовала, пошто је амерички председник Барак Обама, како медији наводе, дао „хладан одговор“ на Оландов предлог.

Путин је позвао глобалне силе да се уједине у борби против џихадиста у септембру током обраћања у Генералној скупштини УН, непосредно пре него што је Русија отпочела своју ваздушну кампању у Сирији, подсећа француска агенција.

Одвојено, коалиција на челу са САД, у којој је и Француска, почела је да изводи ваздушне ударе на мете ИС у Сирији, још пре годину дана.


Извор: Танјуг