Сахрањен војник настрадао током акције спасавања пилота

МОСКВА – У Новочеркаску данас је сахрањен руски војник Александер Позинич, који је погинуо у Сирији током операције спасавања пилота из авиона који је оборила Турска, јавља АФП.
Aleksander Pozinič

Руски херој Александер Позинич

Позинич је погинуо у уторак када су сиријски побуњеници пуцали на хеликоптер Ми-8 у коме се налазио и када је морао принудно да слети на неутрални део сиријске територије, саопштило је руско Министарство одбране.

Позинич (29) је био маринац и војник по уговору са 10-годишњим искуством и почива у свом родном граду Новочеркаску, на југу Русије, известила је државна телевизија.

Председник Русије Владимир Путин постфумно га је одликовао орденом за храброст за улогу коју је имао у операцији спасавања пилота, чији је авион Су-24 оборила Турска.

Око 1.000 људи, укључујући Позиничеве другове и Козаке положили су цвеће поред његовог ковчега, који је покопан у војном меморијалном комплексу кога зову Авенија славних.

Гувернер региона Ростов Василиј Голубјев изјавио је током акције спасавања својих другова Александер бранио своју земљу, свој град и породицу и да је у потпуности испунио своју дужност.

Позинич је иза себе оставио супругу и двоје деце, известили су руски медији.

Остали руски војници који су се нлаазили у хеликоптеру Ми-8 су преживели и били су евакуисани у руску базу Хмеимим у Сирији.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров заложио се данас да се сиријска побуњеничка група, чији припадници су убили руског пилота и војника који је учествовао у акцији спасавања, стави на црну листу.

Ствари неће кренути напред у разговорима о миру у Сирји уколико светске силе не прогласе ову групу терористичком групом, рекао је Лавров.


Извор: Танјуг