Глас српског јунака из Хага

ratko mladicДрага  браћо и сестре,

Почетком 2015. године Свесрпска народна организација Срби на окуп је у затвор у Шевенинген послала честитку нашем драгом брату и српском јунаку Ратку Младићу којом смо му честитали најрадоснији хришћански празник Божић. Након пар месеци смо добили од њега писмо у коме нам се захваљује за честитку али и  поставља нам одређена питања. Након тога СНО Срби на окуп шаљу ново писмо Ратку Младићу са одговорима и објашњењем ко смо ми и за шта се залажемо.

У наставку текста моћи ћете да прочитате писмо које смо добили од Ратка Младића (транскрипт и оригинал), као и наш одговор на то писмо.

Како радили тако нам Бог помогао!

Уредништво Срби на окуп!


 

 Оригинал писма генерала Младића, у наставку је препис.

9.2.2015.г.

Поштовани пријатељи – Срби на окуп,
Добио сам вашу дивну честитку поводом Христовог рођења – нашег најрадоснијег празника па вам топло узвраћам такође: Мир Божији, Христос се роди, Ваистину се роди!

Вашем удружењу желим пуно слободе, мира и успеха на путу окупљања Срба и других људи!

Колико смо ми Срби на окупу и слози то гледамо сваки дан!? Око чега смо скупа?!

На вашем печату је лепа порука, споменик из прошлости, драгачевска труба и Србин у народној ношњи! То је све лепо, препознатљиво, право српски – рекао бих шумадијски, али имамо ли ми Срби идеју куда даље и дубље!? Прошлост и историја нам је позната, па и њу свак тумачи по својој вољи!? Имамо ли ми икакву идеју за будуће време – оно тече, стално се понешто дешава, обично смо изненађени оним што видимо, чујемо, препознамо?

Када се осврнемо иза себе и уронимо се бар мало у нашу прошлост кроз неколико векова – видимо катаклизмично померање кроз нашу прошлост!

Било је веома бурних периода, ропства под отоманском влашћу, буне и устанци, ослобођење од царских власти, борбе са Турцима, па балкански и светски ратови, па овај насртај на наш народ и нашу српску земљу – на животе нашег напаћеног народа, па се питам око чега се ми Срби сада можемо и како окупити?

Чини ми се да код нас има више идеја него људи! Сваки Србин има своју једну или више идеја? Питам се куда иде наш брод?

Срдачно Вас поздрављам и очекујем да се јавите именом и презименом, печат је леп, али није довољан!

Ратко Младић


Поштовани генерале, господине Младићу, Христос Воскресе!

До нас је стигао Ваш одговор на писмо које смо Вам упутили поводом нашег најрадоснијег празника, Христовог рођења. Ваше писмо нас је обрадовало као и чињеница да су у њему садржана питања која ће, када на њих нађемо одговор, суштински помоћи да изађемо из агоније у којој се као народ налазимо. Поштовани генерале и ако знамо да су питања која сте нам поставили уједно и Ваш предлог, нама  као организацији, око којих би теми требало да обратимо посебну пажњу како би смо били на добром  путу, сматрамо да ћемо Вам, одговоривши на њих,  појаснити и саму суштину постојања наше  Свесрбске народне организације “Срби на окуп!“.

Srbi na okup saopstenje

Приметили сте поруку која је садржана на печату наше организације и питали нас имамо ли ми идеју куда даље и дубље. На печату је уочљив споменик на Газиместану, као порука да смо ми Срби још 1389. године одлучили коме ћемо се приволети царству, а на самом споменику уписана је вечна порука светог кнеза Лазара онима који би да Србију издају  упозоравајућим  речима “ Ко не дође на бој на Косово…“.

На печату се налази и трубач који личи на Драгачевског али који не увесељава него који труби на узбуну и позива Србе на буђење из тешког и болесног сна. Трубач  је представљен  у народној ношњи  Шумадије  јер сматрамо да је управо србски сељак и војник Шумадинац умео да извојује најсветлије победе у ратовима за слободу и ако се последњи будио из сна, што је и данас случај. На печату је видљив и наш “Крст часни“ православни као духовна одредница пута којим идемо, и сложићемо се са Вама да све то скупа представља једну јасну и лепу поруку сваком Србину.

У потпуности се слажемо са Вама да је наша историја пуна, како написасте, катаклизмичних догађаја који су задесили наш народ  и који су оставили дубок и неизбрисив траг у нашој свести и нашем сећању, како у давним тако и у овим  временима. Управо зато, сматрамо да је из свих несрећа које су нас  задесиле  било потребно извући једну суштинску поуку и на основу ње одредити пут којим би морали да кренемо даље.

Наша организација “Срби на окуп!“ је, обзиром да има за  свог духовног вођу  преосвећеног владику Рашко-Призренског г-дина. Артемија који је са својом епархијом сачињеној од монаштва  и  верног  народа  и сам  изложен прогону и страдању, препознала ту потребу да прво препозна узроке свих несрећа које су нас задесиле, а да потом одреди правце и укаже на смернице како се изборити са последицама које су заиста погубне када је опстанак нашег народа у питању. Ми смо то учинили и по благослову нашег доброг пастира, преосвећеног владике Артемија, оформили СНО „Срби на окуп“.

Ако то будете желели, накнадно Вам можемо послати програм наше организације како би сте се детаљно упознали са основним начелима наших активности јер не желимо да Вас у овом писму тиме оптеретимо. Међутим, сматрамо да је важно да знате да су нам главни путокази на путу којим идемо, духовне поуке и поруке светог владике Николаја Велимировића Жичког и светог аве Јустина Поповића Ћелијског, и да су оне проткане у свакој мисли и делу које предузимамо када нешто чинимо и радимо.

Ми смо против екуменизма и општења православних са јеретицима.

Такође, смо против глобализма који је у ствари друго име за поробљавање слободних и малих народа. Сматрамо да су све невоље и несреће које су нас задесиле помогнуте нашим неспретним одређивањима према конкретном историјском тренутку, а да је суштински проблем, у ствари, наша отпадија од Божјих заповести, па је то једино наша кривица због које не можемо никога осуђивати. Ми сматрамо да је први корак који треба учинити сабирање, “Срби на окуп!“, како би сви истовремено могли да се пред Богом покајемо за сва сагрешења која пред Њим учинисмо, да затражимо опроштај и да се са Господом измиримо јер, овако остављени без Његове помоћи и заштите, ми смо заиста  онај брод који лута, а који сте поменули у одговору на наше прво писмо. Верујемо и знамо да су све невоље које су нас задесиле Божје допуштење, које има циљ да се отрезнимо и на прави пут вратимо. Тај пут није потребно изнова смишљати и нису нам потребни накнадни мудраци које тражимо у вашарском политичком животу Србије. Тај пут одавно постоји и тим путем смо у временима наше славне историје већ корачали, али смо тај пут, у међувремену, изгубили из вида тако што смо заборавили на оне који су га уцртали на карти нашег историјског и метафизичког постојања. Заборавили смо на заоставштину светородне лозе Немањића, којом нам је још давно исцртан пут  којим треба ићи.

У  праву сте генерале када кажете да имамо више идеја него што имамо људи у Србији, али је то зато што смо се изгубили у тами која нас обавија и која ће трајати онолико колико будемо тражили спас у  страначком и политичком животу данашње поробљене и понижене Србије. Решење је ту пред нама на дохват руке, потребно je направити тако мали корак, али тако велики искорак, из свакодневног ништавила у коме живимо и коме из најсебичнијих разлога робујемо и пригрлити насушно потребно јединство, не око политичких и страначких програма, већ  јединство у оживљавању Србије светих Немањића, цара Лазара и владике Николаја, а то значи јединство у одупирању духовној, политичкој и економској окупацији србских земаља, за које сте се и Ви борили и борите се.

Поштовани генерале, наша организација СНО “Срби на окуп!“ није политичка организација или странка, ми немамо намеру да учествујемо у политичко-страначком животу Србије и сматрамо да у данашњем политичком животу Србије не постоји неко ко нас може спасити несреће у којој смо заробљени. Србски народ само сам себе, уздајући се у Бога и у своје руке, може спасити из ове невоље у коју је запао искораком о коме смо мало пре говорили, а ако се то догоди успећемо да отворимо врата кроз која ће нам Господ  промишљу својом  послати домаћина куће којој је име Србија.

У нади да смо успели да на прави начин  одговоримо на Ваша  питања, срдачно Вас поздрављамо и желимо да издржите неправду коју Вам чине. Страдање којем сте изложени је потврда Вашег узвишеног опредељења да се буде Христов. Немогуће је ићи Христовим путем, а не страдати,  јер је добри Господ наш на свом путу страдао и на тај начин нам показао како и којим путем се стиже у Царство Небеско.

Председник СНВ Срби на окуп
Драган Велић

SNO Srbi na okup LOGO beli