Код Ченте 350 трактора блокирало пут ка Београду

Око 150 банатских пољопривредника са тракторима блокирано је код Ченте, на пола пута према Београду, где су кренули на протесно окупљање пред зградом републичке скупштине.

– Полиција нам и даље не дозвољава да кренемо за Београд, саобраћај се повремено обуставља, а ми смо заузели једну траку. Ми ћемо остати овде док се не испуни наш захтев да се предлог Закона о пољопривредном земљишту повуче из скупштинске процедуре и смени министарка Снежана Богосављевић Бошковић због немарности према индивидуланим пољопривредним произвођачима – каже Драган Клеут, председник Удружења пољопривредника Стајићева, који је овлашћен да заступа Удружења пољопривредника из Зрењанина, Клека, Житишта и других средњобанатских места.

Он истиче да пољопривреднике који су заустављени у Ченти не организују политичке странке.

Полиција је раније отворила једну траку на Зрењанинском пунту код Ченте у правцу ка Зрењанину, тако да се сада саобраћај одвија наизменично. Међутим и даље је више од 350 трактора и 500 људи на Зрењанинском путу којима је онемогућен долазак у Београд , јавио је репортер “Блица” са лица места.

Због незадовољства Предлогом закона о пољопривредном земљишту паори су и данас покушали да стигну тракторима до Београда али су их у томе спречили кордони полиције. Због тога је створена велика блокада јер су тракторисали потпуно блокирали траку ка Београду, а полиција ка Зрењанину.

– Нећемо дати оно од чега живимо. Ниједан савестан домаћин није продао нити ће да прода своју земљу која нам је једини извор прихода. Дошли смо у миру јер само желимо Министарству да предамо своје захтеве, али нам полиција то не дозвољава и зато нисмо ми ти који блокирамо пут већ полиција. Остаћемо овде док не повуку Закон – каже пољопривредник Љубосав Томић из Стајићева.

Пољопривредници су понели одређену количину хране и ћебади како би, уколико блокада потраје, имали залихе.

– Нећемо одустати, а ако се ништа не догоди и спорни закон не повуче, једина опција нам је да идемо из земље као мигранти – поручују паори.

Према њиховим речима, током дана очекује се још већи прилив трактора, јер је све више пољопривредника који желе да им се придруже.

 

Извор: Блиц