ЦРВЕНА СМРТ Најгора еколошка катастрофа у историји Бразила долази на НАПЛАТУ

Најгора еколошка катастрофа у историји Бразила остала је у сенци најновијег низа догађаја који намећу питање безбедности. Чињеница је, међутим, да је од катастрофе прошло више од две недеље, размере штете коју је изавала тек сада долазе до изражаја.


Блато је заправо отпад из рудника који је у заједничком власништву англо-аустралијског “БХП Билитона”, највеће рударске компаније на свету, и бразилске компаније “Вали”
Петог новембра се срушила брана код рудника у провинцији Минас Жераис, која обилује минералним богатством. Том приликом, око 50 милиона кубних метара отровног блата излило се у слив Рио Досија и истог тренутка узроковало погубне последице. Клизиште је уништило историјски град Бенто Родригез и усмртило 11 особа, док се 12 воде као нестале. Дугорочне последице би, међутим, могле бити још погубније.

 

Блато је заправо отпад из рудника који је у заједничком власништву англо-аустралијског “БХП Билитона”, највеће рударске компаније на свету, и бразилске компаније “Вали”. Друга бразилска компанија “Самарко”, управља бранама рудника у оквиру предузећа са заједничким улагањем. Још две бране које опслужују копове ослабиле су и такође би могле да се сруше и у току су радови како би се то спречило.

Блато обилује рудом гвожђа и силицијум-оксидом и садржи отровне метале као што су жива, арсен, хром, цинк, бакар и манган, у концентрацијама опасним за организам. Рио Доси је једна од најважнијих река у Бразилу и стотине хиљада људи зависи од ње, јер користе воду за пиће и наводњавање.

Река се улива у Атлантски океан код Регенсије, чије су плаже омиљене међу туристима и локалним становништвом. Село од око 2.000 становника зависно је од туризма, риболова и заштите мора, па би ова катастрофа могла да уништи и њега и многа друга.

Ниво кисеоника у Рио Досију је нагло опао, а локално становништво ужаснуто посматра некада бистру реку која је постала смеђа. На многим местима реку је загушио отпад, па се страхује да су уништене многе врсте које се никада неће опоравити. Више од 500 километара је већ сада скоро мртво.

Велика количина отпада довела је до промене водених токова и струја, битно мењајући екосистем реке, а блато, будући да обилује гвожђем, на крају ће се стврднути до конзистенције сличне бетону, и сахранити биљни свет. Процес распадања отпада који је започео унутар бране изазваће хемијску и бактериолошку контаминацију.

Када блато доспе у море могло би да изазове загађење морског света и можда чак уништи коралне гребенове архипелага Абролхос осетљиве на наслаге неорганског материјала.

У извештају из 2013. изнете су критике због структурних грешака, слабог одржавања и неодговарајућих прописа када су у питању бране. За укупно 700 брана у земљи има само четири инспектора. Компаније су већ новчано кажњене, али критичари кажу да су казне смешно мале у односу на средства која су потребна само за чишћење, те да оне неће подстаћи компаније да буду опрезније. Ако се ништа не промени, закључиће да се исплатити загађивати околину.

 

Извор: Блиц