Пантић: Српска делегација у Бриселу у функцији посматрача преговора

tachi dacic izdajnikКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је да делегација Београда у Бриселу нема могућност да предлаже решења, него међународна заједница и Албанци постављају своје услове и предлажу решења.

„Њихов захтев је био да се све институције Србије на Косову угасе и ми на то нисмо пристали. Тражимо да се пронађе решење за локалне самоуправе, правосуђе, образовање, здравство и друго”, рекао је телевизији „Кис” из Косовске Митровице Пантић, који је и заменик директора Канцеларије Владе Србије за Косово.

Пантић је навео да би, као што Војводина има своју скупштину и своје локалне институције које неко назива војвођанским, и на Косову требало да буду успостављене институције које ће признати и међународна заједнице и Албанци.

Додао је да те институције не би требало да буду под контролом Приштине, него да би требало да се поштују закони Србије.

„То подразумева да би и Срби и Албанци имали аутономију у одлучивању, а постојале би везе између општина”, рекао је Пантић, који је био у Бриселу током разговора председника владе Србије и Косова Ивице Дачића и ратног злочинца Хашима Тачија.

Пантић је рекао да је другог дана разговора делегација косовских Албанаца пристала да се заједница српских општина прошири и на општине које насељавају Срби јужно од Ибра.

Додао је да су Албанци инсистирали да то не буде заједница српских општина, него асоцијација, али да преговарачки тим Београда „није упао у ту замку”, јер асоцијација не би имала извршна овлашћења.

„На крају је и Кетрин Ештон прихватила да се формира заједница српских општина, али које ће надлежности и какву ће извршну власт имати, остаје да се договоре у наредном периоду, али то неће бити институције под контролом Приштине”, рекао је Пантић.

БЕТА / СРБИ НА ОКУП