Вучић: Београд да одустане од контроле над севером

Vucic izdajnik Angela MerkelБерлин, Београд – Немачка подржава напредак Србије ка чланству у Европској унији, а у том процесу нема непознатих критеријума, нити одустајања од оних који су познати, међу које спада и договор о одустајању Београда од контроле над севером Косова. Ово је вероватно кључна порука коју су високи немачки званичници јуче пренели делегацији Србије, с првим потпредседником Владе Александром Вучићем на челу, која борави у вишедневној посети Берлину.

У делегацији, која покушава да обезбеди подршку Немачке како би Србија у јуну добила датум почетка преговора о приступању ЕУ, су и вицепремијерка Сузана Грубјешић и председница скупштинског Одбора за евроинтеграције Милица Делевић.

„Све што сам обећао приликом посете Београду ми смо испунили и придржали се свега. Желимо да Србија настави пут ка ЕУ. Код критеријума неће бити одступања, али ни нових препрека. Иза перспективе Србије не стоји само немачка влада, већ и велика већина у Бундестагу, не постоје контроверзе око тога између владајуће коалиције и опозиције. Сада су потребни даљи кораци у процесу приближавања, а то је отварање преговора Србије са ЕУ, што зависи од испуњења критеријума“, рекао је шеф немачке дипломатије Гњидо Вестервеле на заједничкој конференцији за новинаре с Вучићем, истичући да ће став Берлина о датуму зависи од напретка у дијалогу Београда и Приштине. „Битно је да се постигне видљив и одржив напредак и на основу тога ћемо у априлу проучити извештај Кетрин Ештон о напретку“, казао је немачки министар.

Вестервеле је нагласио да је Србија „веома важна партнерска земља“ Немачкој и да је важно да две земље тесно сарађују. Говорећи о односима Београда и Приштине, указао је да је с немачког становишта важно да се примене принципи добросуседских односа, суживота и владавине права.

Александар Вучић је изјавио да у Берлин није дошао да захтева датум почетка преговора о чланству у ЕУ, јер то зависи од чланица Уније, али да је ту да поручи да су власти у Београду чврсто опредељене за европске интеграције и суштинске реформе и модернизацију државе и друштва.

„Србија жели најбоље могуће односе и напредак динамичних односа које имамо са Немачком и великим немачким народом. Знамо да то не значи само добијање подршке, само лаке и лепе ствари, већ и испуњавање тешких обавеза и спровођење не малог броја политички непопуларних потеза… Све што је у интересу грађана Србије тражили смо, молили и указивали нашим немачким домаћинима, а одлука је на њима“, рекао је Вучић. Како је указао, Србија жели да настави европски пут, не зато што је то идеолошка догма власти у Београду, већ зато што је то најбоље за грађане Србије.

Српска делегација је јуче у Берлину у поподневним сатима разговарала са члановима Одбора за европске послове Бундестага, а за данас је предвиђен састанак с првим саветницима канцеларке Ангеле Меркел. Радни дан јуче су почели сусретом с министром одбране Томасом де Мезијером. Према сазнањима Данаса, поред подршке напорима Владе Србије на пољима дијалога с Београдом и реформи, немачки званичници су истакли да је договор Београда и Приштине о северу Косова, односно одустајање од српских политичких, безбедносних и правосудних институција, услов за добијање датума почетка преговора о чланству са ЕУ.

ДАНАС / СРБИ НА ОКУП