Асад: Сиријске снаге напредују захваљујући Русима

ДАМАСК – Снаге сиријске владе остварују успехе „на готово свим фронтовима“ захваљујући ваздушним ударима руских снага против џихадиста покренутима у септембру, изјавио је данас сиријски председник Башар Асад у интервјуу кинеској телевизији „Феникс“.

Asad 00002Асад је рекао и да преферира да нови мировни преговори буду одржани у Москви, као и да се сиријски конфликт може разрешити само ако се порази тероризам, пренела је агенција АФП.

Он је истакао да се ситуација у Сирији „побољшала на веома добар начин“ откад је Русија 30. септембра покренулл ваздушне ударе у тој земљи.

„Могу да кажем да војска напредује на готово свим фронтовима на сиријском тлу“, навео је Асад.

Русија координише своје ваздушне ударе са властима у Дамаску, за разлику од коалиције на челу са САД која такође гађа положаје ИС, али Асад тврди да су њихови напори неучинковити.

Званична Москва настоји да заузме водећу улогу и у политичком решењу конфликта, па је учествовала са другим силама на недавно одржаном састанку у Бечу, на којем се разговарало о законском оквиру за мир, а договорено је стварање прелазне владе, нови устав и избори у наредних 18 месеци.

Засад, међутим, нема договора о судбини Асада, за којег опозиција и западне земље сматрају да треба да оде са власти, али савезници попут Ирана и Русије истичу да му треба дозволити да учествује на изборима, уколико то жели.

Асад је на ту тему рекао да је његово право да учествује на изборима, иако је додао да је прерано да каже да ли то намерава или не.

„То зависи од тога какво је мишљење сиријског народа. Да ли ме они желе или не? Не можемо да говоримо о нечему што ће се можда догодити за неколико година“, истакао је Асад.

Председник Сирије је рекао да подржава напоре Москве да организује нови дијалог између режима и опозиције, у виду конференције „Москва 3“, али је истакао да политичко решење може да се постигне само под условом да тероризам буде поражен.


Извор: Танјуг