Увођење Тесле у амерички школски програм

ВАШИНГТОН – Теслина фондација у САД већ годинама ради на томе да се поглавље о Николи Тесли уведе у амерички школски програм, а њени представници истичу да Теслина популарност расте из дана у дан, и да млађе генерације желе да знају шта се тачно збивало у прошлости на развоју науке.

tesla1Већ годинама, у Филаделфији, оснивач и председник научне фондације Тесла, Никола Лончар, покушава да оствари замисао да поглавље о Тесли треба укључити у све школске уџбенике за децу свих узраста, да би се упознали са доприносима тог великог српског проналазача који је провео велики део живота и бројне изуме остварио баш у овој земљи, преноси Глас Америке.

У тим напорима му помажу директор Теслине фондације Семјуел Мејсон и председник студија Јецер Брајан Јецер.

„Увођење Тесле у школски програм вероватно је највећи пројекат који можемо да урадимо за Теслу. Почели смо сарадњу са једном филаделфијском школом пре две године да експериментално направимо програм, прво за наставнике, а онда и за ђаке. Да бисмо заинтересовали наставнике и ђаке, организовали смо путујућу изложбу и радимо часове после школе“, прича Никола Лончар.

Он додаје да, на почетку, нису знали какво ће бити реаговање на увођење Тесле у школски програм.

„Реакције су фантастичне и радимо јако пуно промоција, одлазимо на разна места, са изложбом, са разним Теслиним експериментима, доводимо разне говорнике, са разних страна, тако да смо прилично заузети око тога“, наводи Лончар.

„Зашто је Тесла склоњен из америчке историје? И Тесла и Вестингхаус треба да буду враћени назад као лидери Друге индустријске револуције која је изведена у Америци“, каже он.

Никола Лончар закључује да су се том програму прикључили многи стручњаци који су спојили технологију и уметност.

“Кроз музику, уметност, визуелне ефекте, нове игрице на мобилној телефонији, деца уче технологију, физику, електронику…уче све то и много је лакше да све то схвате“, наводи он.


Извор: Танјуг