Такозвани босански језик у неким школама у Н.Пазару, Тутину, Сјеници

Bosnjaci takoyvani narodНОВИ ПАЗАР – У појединим школама у Новом Пазару, Тутину, Сјеници и Пријепољу данас је почела припремна настава на такозваном босанском језику, а у неколико школа у тим градовима одржан је јавни час такозване бошњачке историје и културе.

Око 360 ђака Бошњака у 12 огледних одељења, од припремног до гимназија, учиће нов предмет ткзв. босански језик и књижевност, рекао је председник Бошнајчког националног већа Есад Џуџевић у новопазарској гимназији где је присуствовао јавном часу бошњачке историје и културе.
„Практично, ђаци ће слушати српски језик према постојећем распореду, плус четири часа босанског језика и књижевности „, рекао је Џуџевић, додајући да ће бошњачки ученици добити додатних 20 одсто садржаја из националне историје Бошњака, 30 одсто из ликовне културе и 60 одсто из музичке културе.

Џуџевић је рекао да ће ђаци већ сутра добити 17 нових уџбеника у форми наставних листова.
„Стартујемо као припремна настава у 12 образовно- васпитних установа, то је 16 огледних одељења и 360 ученика у приремном, првом и петом разреду основне школе и у првом зареду гимназије“, рекао је он.

Према његовим речима, од 1. септембра босански језик ће заживети у 53 образовно-васпитне установе, односно 35 основних школа, четири обданишта, девет средњих стручних школа и четири гимназије у четири града у Санџаку, а наставу ће за око 10.000 ученика изводити више од 650 наставника и васпитача.
„Настава на босанском језику означава почетак процеса деасимилације Бошњака у Србији, учвршћује поштовање, толаранцију и суживот Бошњака и Срба и враћа поверења Бошњака у државу“, истакао је Џуџевић.

Он је додао да чврсто верује да ће модел наставе на босанском језику само обогатити постојећи државни систем образовања, учврстити самопоштовање Бошњака према својој култури и појачати систем вредности код већинског српског народа.

Државни секретар у Министарству просвете Мухедин Фуљуљанин рекао је да је почетак приремне наставе босанског језика од 1. септембра јасан знак који држава Србија и влада шаље припадницима свих националних заједница не само да жели да очува и поштује њихова национална права него да прихвата све грађане са свим њиховим специфичностима.
„На овакав начин припадници свих националних заједница могу да доживе Србију као гарант њиховог живота и очувања националног идентитета и самопоштовања“, рекао је Фиљуљанин