Оланд: Француска је у рату, Сирија највећа фабрика терориста

Француска је у рату, а они који су спонзорисали напад у Паризу морају да знају да су њихови злочини додатно учврстили одлучност Француске да се бори и да их порази, поручио је данас француски председник Франсоа Оланд.
French President Francois Hollande delivers a speech at the Versailles castle, west of Paris, Monday, Nov.16, 2015. French President Francois Hollande is addressing parliament about France's response to the Paris attacks, in a rare speech to lawmakers gathered in the majestic congress room of the Palace of Versailles. (Philippe Wojazer, Pool via AP)

Француски председник Франсоа Оланд у парламенту

ПАРИЗ – Француска је у рату, а они који су спонзорисали напад у Паризу морају да знају да су њихови злочини додатно учврстили одлучност Француске да се бори и да их порази, поручио је данас француски председник Франсоа Оланд.

Оланд је, у говору пред парламентом, рекао да су терористички напади, у којима је у петак у Паризу погинуло 129 људи, испланирани у Сирији, организовани у Белгији, а извршени у Француској.

„Сирија је постала највећа фабрика терориста“, истакао је Оланд.

„Против нас се бори џихадистичка војска зато што је Француска земља слободе и домовина људских права“, истакао је Оланд.

Он је казао да Француска „није у рату цивилизација зато што те убице нису никаква цивилизација“.

„Наша демократија је у прошлости поразила непријатеље који су били много јачи од ових кукавица“, истакао је Оланд.

Оланд је најавио да ће се састати са лидерима САД и Русије, Бараком Обамом и Владимиром Путином, како би разговарали о удруживању снага у циљу уништења Исламске државе.

Оланд је на ванредном састанку горњег и доњег дома француског парламента у Версајском дворцу рекао да је затражио састанке са Обамом и Путином, али није навео да ли планира да се са Путином и Обамом одвојено или заједно, пренела је агенција АП.

Он је додао како жели да разговори буду одржани „како бисмо ујединили снаге и постигли резултате, што је давно требало да буде остварено.“

Француски председник је позвао на „уједињење свих оних колико могу да се боре против терористичке војске у оквиру јединствене коалиције“.

Најавио је и да ће предлог закона којим ће ванредно стање бити продужено на три месеца бити достављен парламенту у среду.

Оланд је навео да ће Француска „интензивирати акцију у Сирији“ и да ће они бити настављени наредних недеља.

После његовог говора су сви посланици запевали француску химну Марсељезу.


Извор: Танјуг