Дачић: „државне институције Србије заменићемо Тачијевим“?

Serbian Interior Minister Ivica Dacic gives an interview to AFP in Belgrade on October 30, 2008. Serbia hopes to obtain a EU candidate status even before the arrest of most wanted war crime fugitive Ratko Mladic, a key condition for the Balkans country further European integration, the Interior Minister Ivica Dacic said.           AFP PHOTO / Aleksandar Stankovic             ***SERBIA OUT***БРИСЕЛ – Премијер Србије Ивица Дачић изложио је, након дводневне, пете рунде бриселског дијалога са ратним злочинцем  Хашимом Тачијем, више детаља о предлогу о заједници српских општина којим би се решио проблем “паралелизма” институција на северу Косова.

“Како год неки из међународне заједнице звали те институције, очигледно је да су оне једне и једине на том делу Косова”, рекао је Дачић новинарима након четворочасовног разговора са Тачијем у кабинету високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.
Он је нагласио да постојеће институције неће бити расформиране док не буде договорено шта ће их заменити, а то су, како је образложио, нове институције под окриљем заједнице српских општина.

Према предлогу који је Дачић изнео, у ту заједницу би требало да уђу све општине у којима Срби имају већину, а не само оне са севера Косова.
“Таква заједница би требало да има значјне надлежноати, да практично омогући српску самоуправу и игра значајну улогу у политичком животу Косова”, рекао је премијер, додајући да би тиме било омогућено решење свих проблема којима су косовски Срби изложени.

Дачић је најавио да ће о детаљима структуре и надлежности девет српских општина на Косову тек бити разговора на нивоу радних група, а и приликом следеће рунде дијалога са Тачијем која је заказана за 4. март.
“Биће речи о томе како ће се бирати представници тих општина, да ли директно или индиректно”, рекао је премијер, уз напомену да је рок за постизање договора кратак, јер је напредак у дијалогу кључни услов да би Србија добила датум почетка преговора у јуну.
“Нема нових услова, али поставља се питање шта ћемо са старим, који су довољно тешки да праве велике проблеме”, истакао је он. .

Он је изразио задовољство што се идеја о заједници општина нашла на преговарачком столу и што је нико не оспорава, мада захтева да се на њој још много ради, јер обухвата многе друге теме.
“Када говорите о паралелизму институција, ви онда говорите и о конституисању општина, о правосуђу, о безбедносм структурама о којима они стално говоре, а ми кажемо да их немамо, о школству, здравству и финансијама”, указао је Дачић.

Он је нагласио да између Београда и Приштине још постоје значајне разлике у вези са тиме како би заједница српских општина требало да изгледа.
“Прихватили су да се о томе разговара, али се не слажу са нашим предлогом о надлежностима и свему осталом”, рекао је Дачић.

Премијер је рекао да је ова рунда дијалога, и поред неслагања, протекла у конструктивној атмосфери, и да би на договору о заједници српских општина требало и даље разговарати, иако задире у питање статуса Косова, јер би се на тај начин дошло до свеобухватног.
“Активности се настављају, али свакако нећемо урадити ништа против свог народа на Косову”, подвукао је Дачић и нагласио да је његова политичка линија у дијалогу Резолуција Народне скупштине Србије и Платформа.
“Ја немам право да идем испод тога”, рекао је Дачић и најавио да ће о овој теми ових дана бити вођени интензивни разговори и у државном врху Србије.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП