Парламент Каталоније усвојио резолуцију о отцепљењу од Шпаније

Парламент Каталоније усвојио је данас резолуцију којом се покреће процес независности тог региона од Шпаније, што би могло да се догоди најкасније до краја 2017. године.

katalonija-marsУкупно 72 посланика је гласало за резолуцију, док су 63 била против.

„Имам част и одговорност да браним нацрт резолуције којом свечано покрећемо изградњу нове државе, каталонске државе или Републике Каталоније“, изјавио је на почетку расправе о нацрту резолуције носилац листе коалиције две главне сепаратистичке странке Раул Ромева.

Каталонске сепаратистичке странке, победнице на регионалним изборима крајем септембра, изражавају уверење да ће моћи да покрену процес отцепљења од Шпаније до 2017. године.

Лидер богатог региона на североистоку Шпаније Артур Мас, од 2012. године безуспешно покушава да организује референдум о независности као Шкотска која се прошле године изјаснила да остане у Уједињеном Краљевству.

Мас је рекао да жели да преговора са шпанским властима о „споразумном одвајању“, а са Европском унијом да Каталонија остане у ЕУ.

„Каталонска држава би требало да буде у ЕУ, а ти преговори треба да се одрже пре њене независности“, рекао је Мас.

Истраживања углавном показују да већина Каталонаца сматра да њихов регион мора да има право на референдум о независности, али су потпуно подељени око тога да ли желе да Каталонија постане независна држава.

Већина испитаника је против независности, ако би то значило за Каталонију и излазак из Европске уније.


Извор: Бета