Косово није примљено у Унеско

Пошто није добило потребну двотрећинску већину држава које су приступиле гласању Косово није примљено у Унеско. Од 142 државе коју су гласале, 92 подржале чланство Косова у Унеску а против предлога било је 50 држава.

13.33 –  Косово није добило двотрећинску већину на Генералној конференцији Унеска, неопходну за пријем у ту организацију. „За“ гласале 92 државе, 50 било „против“. Уздржаних је било 29.

13.25 – Завршено гласање. Бројање гласова у току.

13.10 – Почело гласање о пријему Косова у Унеско.

13.00 – Гласању је приступило 170 држава. За предлог Србије гласало 58, против 88 држава уз 22 уздржане, док представници 16 земаља нису били рписутни у сали. Предлог Србије није прихваћен.

13.00 – Гласање је завршено. Бахами у последњем тренутку тражили да промене глас из „за“ у „против“.

12.50 – У току је гласање у Паризу. Предлог за одлагање подржали: Русија, Бразил, Индонезија, Кина, Румунија, Грчка, Ангола, Аргентина, Белорусија, Боливија, Боцвана, Кипар, Колумбија, Куба, Еритреја, Шпанија, Етиопија, Грузија, Хаити, Индија, Мароко, Мексико…
Против: Француска, Британија, Хрватска, Словенија, Македонија, Црна Гора, Белгија, Естонија, Саудијска Арабија, Аустрија, Бугарска, Немачка, Мађарска, Аустралија, Уједињени Арапски Емирати… БиХ уздржана.

12.35 – У току је гласање о одлагању предлога. Девет земаља нема право гласа.

12.30 – Кина сматра да би прејем Косова у Унеско могао негативно да се одрази на дијалог Београда и Приштине у Бриселу.

12.25 – Аустрија истиче да су јој блиски и Косово и Србија, али да је против одлагања седнице.

12.15 – Британија истиче да се никад није десило да Генерална конференција одбије земљу коју је предложио Извршни одбор и да би то био преседан. Амбасадор Србије одговорио да је преседан и то што је предлог стављен на дневни ред и да Косово није држава већ територија.

12.00 – У току је жучна расправа. Српски предлог подржале Русија, Аргентина, Куба. Успротивиле се САД (нема право гласа), Велика Британија и Немачка.

11.50 – Србија предложила одлагање одлуке о пријему Косова.

11.40 – Почела седница Генералне конференције Унеска на којој ће се расправљати о пријему Косова.

Предлог да Косово биде примљено у Унеско није прошао јер је за двотрећинску већину било неопходно 95 гласова, па су за усвајање предлога недостајала три гласа.

Високи Дечани

Високи Дечани

Међу земљама које нису подржале пријем Косова су Бразил, Кина, Шпанија, Русија, Индија, Казахстан, Белорусија, Палестина, Северна Кореја, Словачка, Уругвај, Венецуела, Бахреин, Индонезија…

Уздржани су, између осталих, били Босна и Херцеговина, Колумбија, Грчка, Нигерија, Перу, Пољска, Румунија, Сингапур, Тринидад и Тобаго, Тунис и Замбија.

За приступање Косова Унеску између осталих гласали су Белгија, Француска, Канада, Бугарска и Белизе, Ирска, Исланд, Италија, Литванија, Малезија, Пакистан, Панама, Норвешка, Нови Зеланд, Португал, Чешка, Велика Британија, Словенија, Шведска, Швајцарска, Чад, Тајланд, Турска, Авганистан, Албанија, Немачка, Андора…

Предлог за пријем Косова је претходно образложен да није у питању гласање за признање Косова као државе или за улазак у УН, већ захтев да се „грађанима косова омогући приступ културним вредностима и образовању“, као и да се „на крају подржи мисија Унеска“.

На другој страни, поновљено је да би пријем Косова у Унеско значио политизацију те организације, као и кршење међународног права.

Претходно је Генерална конференција на предлог Србије гласала о одлагању изјашњавања о овој теми, али је тај предлог одбијен.

Против предлога Србије било је 89 земаља, за 59, 22 чланице Унеска су биле уздржане‚ а 16 није присуствовало гласању.

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић на почетку седнице је предложио да се одлука о пријему Косова у Унеско одложи након чега је уследила жучна расправа.

Предлог Србије подржале су Русија, Аргентина, Куба и Кина, док су се успротивиле САД (нема право гласа), Велика Британија, Немачка и Аустрија.

Када је амбасадор Србије затражио да се одлука одложи, амбасадор Велике Британије је рекао да је против одлагања јер се никада није десило да Генерална конференција одбије земљу коју је предложио Извршни одбор.

Српски амбасадор је рекао да је то тачно али је навео да је реч о преседану јер Косово није држава већ територија.

Немачка је одбила захтев за одлагање одлучивања са образложењем да је одлука већ донета на Извршном одбору. Аусријски амбасадор је навео да су Аустрији блиски и Косово и Србија, али да је његова земља против одлагања седнице.

Мисија УН на Косову сматра да је реч о питању за Генералну конференцију.

Аргентина сматра да пријем Косова у Унеско није у складу са Резолуцијом 1244 а Куба да је у супротности са међународним правом. Куба је стриктна у поштовању територијалног интегритета Србије и то су мотиви због којих је против чланства Косова у Унеску.

Кина сматра да би пријем Косова у Унеско могао негативно да се одрази на дијалог Београда и Приштине који се води у Бриселу под покровитељством ЕУ.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за РТС да су се пред гласање о чланству Косова у Унеску вршили велики притисци.


Извор: РТС