Картер: Русија и Кина угрожавају светски поредак

Амерички министар одбране Ештон Картер оптужио је данас Русију за угрожавање светског поретка, подсећајући на упаде руских снага у Украјину и приче о нуклеарном наоружању и изразио забринутост због све већег утицаја Кине.
Ештон Картер - Министар одбране САД

Ештон Картер – Министар одбране САД

ЛОС АНЂЕЛЕС – Амерички министар одбране Ештон Картер оптужио је данас Русију за угрожавање светског поретка, подсећајући на упаде руских снага у Украјину и приче о нуклеарном наоружању и изразио забринутост због све већег утицаја Кине.

Он је додао да услед тога „амерички одбрамбени сектор трага за креативним начинима да одврати руску агресију и заштити америчке савезнике“, пренела је агенција АП.

Картер је такође изразио забринутост поводом све већег утицаја Кине и растуће војне моћи те земље, али је оштре речи ипак сачувао за Русију, наводи америчка агенција.

САД прилагођавају своју оперативне планове новом понашању Русије, рекао је Картер на безбедносном форуму у Калифорнији и додао:

„Прилагођавамо своје оперативне и планове за ванредне ситуације док, сами или са савезницима, радимо на одвраћању руске агресије и помажемо у смањењу рањивости наших савезника и партнера“.

Он је додао да САД модернизују свој нуклеарни арсенал, улажу у нове технологије, као што су дронови и бомбардери дугог домета, и као што су ласери, електромагнетски лансери и нови систем електронског ратовања.

Амерички министар одбране је истакао да би та нова оружја могла бити „изненађујућа на начин који не могу овде да опишем“.

Поред тога, „иновирамо и унапређујемо наше оперативне планове за одвраћање и одбрану, с обзиром на промењено понашање Русије“, каже Картер.

„Коначно, јачамо остале способности америчке владе у које укључујемо информативне кампање да бисмо обезбедили да се истина пробије, као и санкције које су имале последице по Русију“, додао је он.

На Регановом Форуму националне безбедности, одржаном у Сими Велију, код Лос Анђелеса, Картер се обратио кључним америчким политичарима и личностима из сектора безбедности.

Поред тога, шеф Пентагона је додао да су САД „дубоко забринуте“ да би ситуација у Јужном кинеском мору, где Кина на коралним гребенима гради вештачка осртва, могла изазвати сукоб у том региону.

„САД се придружују практично свима у региону у дубокој забринутости због темпа и обима полагања права на острва у Јужнокинеском мору“, рекао је Картер.

Он је додао да је забринут због „перспективе даље милитаризације, као и потенцијала да такве активности увећају ризик погрешних процена или сукоба међу државама које истичу захтеве“.


Извор: Танјуг