Мекензи: Увреда не само за Унеско већ и за саме УН

Бивши командант Сектора Сарајево Уједињених нација (УН), пензионисани генерал-мајор канадске војске Луис Мекензи проговорио је данас против чланства Косова у Унеско и навео да би то била „увреда не само за Унеско већ и за саме УН“.

Luis-MekenziБЕОГРАД – Бивши командант Сектора Сарајево Уједињених нација (УН), пензионисани генерал-мајор канадске војске Луис Мекензи проговорио је данас против чланства Косова у Унеско и навео да би то била „увреда не само за Унеско већ и за саме УН“.

Дати добродошлицу Косову у Унеско била би увреда не само за Унеско, већ и за саме УН“, рекао је генерал Мекензи.

У кратком видео клипу који је снимљен у оквиру кампање за „NoKosovoInUnesco“, генерал Мекензи је рекао да је био шокиран када је прочитао да Косово тражи чланство у Унеско.

„Знате, ово је упркос чињеници да је вођство Косова последњих 15 година игнорисало безобзирно разарање, оштећивање и скрњављење српских цркава и манастира. Ово су управо симболи које би Унеско требало да штити – симболи културног наслеђа“, подсетио је генерал Мекензи.

У оквиру званичне петиције „NoKosovoInUnesco“ прикупљено је преко 138.000 потписа и циљ је да се до гласања о чланству Косова у Унеско прикупи укупно 150.000 потписа.

Првих 100.000 потписа је већ предато генералном секретару Унеска Ирини Боковој у Паризу.

Противници пријема Косова у Унеска покренули су електронску петицију.

На слици петиције, осим поруке “NoKosovoInUnesco”, иначе супротне косовском слогану “KosovoInUnesco”, на логоу Унеско-а, види се људски лик који скида крст са његовог крова, као подсецање на уништавање православних хришћанских цркава и манастира, од стране екстремних косовских Албанаца, посебно у побуни 17. марта 2004.


Извор: Танјуг