Забрањена прослава Ноћи вештица у руским образовним установама

Меродавне институције у Русији одавно су утврдиле да празновање сила таме негативно утиче на тинејџере и у њиховој свести брише границу између добра и зла. Зато се званична прослава Ноћи вештица у Русији редовно забрањује на различитим нивоима. Тако је било и ове године.

Halloween in Russia

Илустрација: TAСС
Министарство образовања и науке Архангелске области ове године је забранило прославу Ноћи вештица у школама. Обласни функционери се позивају на резултате истраживања Института за педагошке иновације Руске академије за образовање и Института за породицу и васпитање, где се наводи да прослава Ноћи вештица негативно утиче на развој и социјализацију деце. Поред тога, овај празник „није у складу са циљевима и задацима образовног процеса”. Не ради се о првој забрани ове врсте. Прошле године се министру културе Руске Федерације Владимиру Мединском обратио члан Грађанске коморе Георгиј Фјодоров. Он је од министра културе тражио да забрани прославу Ноћи вештица у институцијама под његовом надлежношћу. Он је то аргументовао не само карактером празника који је Русима стран, већ и спољнополитичком ситуацијом.

Званичне и незваничне забране су се појавиле у различитим деловима Русије: у Републици Карелија, Краснодарском крају, Омској области и Благовешченску. Против обележавања овог празника највише се залажу представници Православне цркве.

Разлика између добра и зла

Виктор Слоботчиков, доктор психолошких наука и главни научни сарадник Института за проучавање детињства, породице и васпитања Руске академије за образовање, са својим колегама је још 90-их година прошлог века спровео психолошко-педагошку анализу овог празника који се у то време интензивно уводио у московске школе. Експертиза је спроведена на захтев московског Секретаријата за образовање. „Показали смо да учешће тинејџера на манифестацијама у којима се облаче као вештице и вампири и на којима имају прилику да се играју сила зла носи у себи духовну и моралну опасност. Деца су емоционално пријемчива и када зло претворимо у игру, код њих долази до неодређености у критеријумима добра и зла, па и до потпуног брисања границе између њих”, објашњава психолог. „Касније се суочавамо са ’хладном безосећајношћу’ тинејџера за које је ’кул’ нанети другоме бол. Ноћ вештица није дечија представа, него велики бизнис-пројекат. Управо зато сматрам да су ’прославе’ таквог типа у школама недопустиве. Желим да додам да је у то време закључке наше експертизе у потпуности подржао Секретаријат за образовање”, додаје Слоботчиков.

Георгиј Гераскин, извршни директор сајта за продају карневалских костима „Арлекино”, каже да Ноћ вештица у Русији не спада међу најпопуларније празнике и да је прошле године продаја тематских костима била изузетно слаба. „Људи по костиме обично долазе када се организује тематска забава у фирми или студентска прослава. Појединачне куповине су веома ретке. Зато, ако се под неким притиском не буду одржавали масовни догађаји, продаје неће ни бити”, каже бизнисмен. Гераскин је истакао да су раније за Ноћ вештица тражени били ласцивни костими, док људи данас углавном траже уобичајене костиме.

Кафански зомби

Међутим, празник посвећен силама таме ипак привлачи интересовање у Русији, посебно у великим градовима. У Москви на тај дан у многе најелитније локале и ресторане можете ући само одевени у одговарајући костим, а на бројним местима се играју дечије позоришне представе посвећене овом празнику.

Михаил Климанов, старији партнер у „агенцији за храбре одлуке” која носи назив „Ми” и бави се организацијом прослава у фирмама, каже да је Ноћ вештица празник за барове и ресторане. „Ноћ вештица је у Русији одавно постала део клупске културе. Сваки угоститељски објекат који држи до себе последњег викенда у октобру организује тематску забаву. За клуб или бар то је могућност да се привуку гости, а за госте прилика да се забаве у костимима вампира и вештица или са маском зомбија”, објашњава он.

Ноћ вештица није продрла дубоко у нашу културу. Чак се и слаткиши који се на Западу продају у време Ноћи вештица, као што су бомбоне у облику зрна кукуруза и бундеве, код нас ретко срећу. Уопште не постоје различити забавни садржаји, као што су: лавиринти у пољима кукуруза, уклете куће са духовима и друге „страшне” забаве. Климанов каже да се на тржишту професионалног организовања догађаја на прославама са тематиком из сфере мистике већ 10-12 година интензивно појављују јунаци руског фолклора: кошчеј, вурдалак, домовој и кикимора.

Поред Ноћи вештица у Русији је своје место нашао и Дан заљубљених који је у ову земљу такође стигао 90-их година. Повремено се људи облаче у костиме и на Дан светог Патрика. Осим наведених у Русији није заживео ниједан други западни празник.

Извор: Руска реч