Мисија Србије у УН: УНЕСКО мора да спроводи одлуке СБ УН

Мисија Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку објавила је на интернет страници нацрт документа (такозвани нон-папер), у којем су изнети разлози због којих се Србија противи предлогу о чланству Косова у УНЕСКО.

un kosovoЊУЈОРК – Мисија Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку објавила је на интернет страници нацрт документа (такозвани нон-папер), у којем су изнети разлози због којих се Србија противи предлогу о чланству Косова у УНЕСКО.

У документу је наведено да је Косово према Резолуцији 1244 Савета безбедности УН у саставу Србије, па не може да се сматра државом, због чега не испуњава основне услове за чланство који су прописани Уставом УНЕСКО.

Устав УНЕСКО-а налаже да ова организација мора да прихвата и спроводи одлуке Савета безбедности УН, наведено је у тексту, а политизација УНЕСКО-а и преузимање надлежности Савета безбедности УН као инструментализација организације због признавање нелегалне независности, нису прихватљиви.

Србија изражава бојазан да би једнострани покушаји да се Косово прими у УНЕСКО могли озбиљно да наруше и поремете дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, током којег још није било речи о питању имовине Српске православне цркве на Косови и Метохији.

„Свако ко тежи чланству у УНЕСКО мора да докаже не само речима, него и делима своју посвећеност циљевима УНЕСКО, који свакако нису у складу са намерним, систематским и вандалским рушењем српских културно-историјских споменика у циљу уклањања трагова вековног постојања Срба на овим просторима, као и са некажњивости починилаца тих варварских дела недостојних 21. века. Због чега су четири српска православна манастира на листи УНЕСКО споменика светске баштине који су у опасности, иако је сукоб на Косово завршен пре много година? Од кога им прети опасност“? наведено је у документу.

Генерална конференција УНЕСКО-а, на којој ће се гласати о пријему Косова, трајаће од 3. до 18. новембра, а за усвајање предлога потребна је сагласност двотрећинске већине од 195 држава чланица.


Извор: Танјуг