Путин: Протерати долар из унутрашње трговине нафтом

Председник Русије Владимир Путин поручио је да треба да се прекине коришћење стране валуте у унутрашњој трговини нафтом, пренео је Тас.

putin-kaziprstМОСКВА – Председник Русије Владимир Путин поручио је да треба да се прекине коришћење стране валуте у унутрашњој трговини нафтом, пренео је Тас.

Он је на седници комисије за развој топлотно-енергетског комплекса нагласио да су такве трансакције забрањене законом, али у пракси „тарифе за претовар нафтних деривата и нафте у руским лукама Новоросијск, Тамањ, Уст-Луга, Козмино, Приморск и другим, или су директно утврђене у доларима или су деноминоване у доларе у онлајн систему.

„Не разумем где гледају регулатрни органи?“, пита се председник.

Шеф државе је истакао да је потребно повећати улогу рубље у трансакцијама с другим земљама, укључујући и трговање производима топлотно-енергетског комплекса.

Раније, 8. септембра, премијер Јерменије Овик Абрамјан је предложио да се пређе на рубљу приликом трговања стратешким производима унутар Евроазијског економског савеза. Сада се операције између тих земаља обављају у доларима.

Заменик министра привреде Турске Јилдирим Аднан, у марту је рекао да би плаћања у оквиру великих инвестиционих пројеката с Русијом могла да се обављају у рубљама и лирама.

Министарство туризма Египта 18. фебруара је одобрило увођење рубље у обрачуне с Русијом.

Поред тога, у октобру прошле године, Русија и Северна Кореја су прешле на рубљу у међусобној трговини, подсетио је Тас.


Извор: Танјуг