Белорусија тражи војну помоћ ради одбране од НАТО-а

Белоруски министар одбране Андреј Равков изјавио је да су овој земљи потребни системи наоружања ради одбране од НАТО земаља, и то више од ваздухопловне војне базе што је раније било предмет спекулација. 

Белорусији су потребни системи наоружања како би се заштитила због милитаризације Пољске, рекао је Равков, тврдећи да његовој земљи нису потребне руске војне базе.

Белоруски председник Александар Лукашенко раније је рекао да преговара са Русијом у вези са ваздухопловним базама, али је то касније демантовао, рекавши да су Белорусији потребније ракете од база.

Војска Русије
Лукашенко је победио на председничким изборима 12. октобра са више од 84 одсто гласова после чега је Европска унија укинула санкције против Белорусије.

„У чему је смисао постављања ваздухопловне базе на белоруској територији? За сада га нема. Ми мислимо следеће: наши суседи, а посебно новоизабрани председник Пољске, питао је НАТО и они су се сложили да поставе четири базе разних намена, укључујући и авијацију, у непосредној близини белоруске границе. Одговор је једноставан: можда ћемо узети неку врсту средстава за уништавање која могу на време и на правом месту да гађају мете. То би било много ефективније од ваздухопловне базе“, рекао је Равков.

Лукашенко је раније изразио забринутост због активности НАТО-а око Белорусије и критиковао Русију због недостатка подршке. Касније је говорио против постављања руске ваздухопловне базе у земљи, напоменувши да руски авиони могу да полете из руског Смоленска и да прелете преко границе Белорусије, са истим успехом.


Извор: Спутњик