Орбан: 70 одсто избеглица су младићи и изгледају као војска

Мађарски премијер Виктор Орбан бранио је данас у Мадриду свој конзервативни став о избеглицама, приметивши да су „70 одсто миграната младићи који изгледају као војска“.
victor orban1

Мађарски премијер Виктор Орбан

МАДРИД – Мађарски премијер Виктор Орбан бранио је данас у Мадриду свој конзервативни став о избеглицама, приметивши да су „70 одсто миграната младићи који изгледају као војска“.

„Ово с чиме се ми суочавамо није избегличка криза. Ово је исељенички покрет састављен од економских миграната, избеглица и такође страних бораца. То је неконтролисан и нерегулисан процес“, рекао је Орбан у обраћању Конгресу Европске народне партије – групе конзервативних партија из Европске уније у Мадриду.О

рбан је навео су „право на људско достојанство и сигурност основна права, али да ни немачки, нити мађарски начин живота није основно право свих људи на Земљи“, пренео је АФП.

Француска агенција подсећа да се Мађарска суочава са највећим таласом избеглица који је Европа видела после Другог светског рата, што је резултирало градњом жичане ограду дуж мађарских граница са Србијом и Хрватском – корак који је како поздрављен тако и критикован од различитих европских лидера.

„Не можемо избећи да говоримо о квалитету наших демократија. Да ли је то у складу са слободом информисања и говора када медији обично приказују жене и децу, док су 70 одсто избеглица младићи и изгледају као војска“, рекао је Орбан.

Скоро 600.000 људи стигло је у Европу од почетка године, од којих већина иде у Немачку и Шведску.

„Само зато што их не сматрамо за непријатеље, не морамо да делујемо против себе. Наша морална одговорност јесте да вратимо те људе у њихове домове и земље“, приметио је Орбан.

Мађарска десничарска влада раније данас је понудила да помогне у враћању у Грчку и Турску избеглица којима је одбијен захтев за азил у земљама Европске уније.

„Ако је потребно, ми смо спремни да омогућимо возовима да врате незаконите мигранте са Запада, преко наше територије, у Грчку или Турску. Ми чак можемо да понудимо и наше (мађарске) возове“, рекао је мађарски министар унутрашњих послова Шандор Пинтер новинарима.


Извор: Танјуг