РС: Парламент усвојио декларацију о геноциду НДХ

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас у Бањалуци Декларацију о геноциду Независне Државе Хрватске (НДХ) над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата, јавља Радио телевизија Републике Српске.

Parlament-Srpske-001БАЊАЛУКА – Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас у Бањалуци Декларацију о геноциду Независне Државе Хрватске (НДХ) над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата, јавља Радио телевизија Републике Српске.

За декларацију је гласао 71 посланик, колико је и било присутних, док представници коалиције Домовина нису присуствовали гласању.

Злочин геноцида НДХ по својим размерама раван је холокаусту, који је нацистичка Немачка извршила над Јеврејима, рекао је предлагач документа посланик Народног демократског покрета Драган Чавић.

Саставни део тог документа је, како преноси Хина, позив Хрватској да у „разумном року исплати правичну одштету жртвама геноцида и њиховим потомцима“.

Како је казао Чавић, декларација „има планетарно значење“ и биће прослеђена парламентима других држава и међународним организацијама с циљем да се злочини у НДХ свугде почну третирати у складу са Конвенцијом УН из 1948. године о спречавању и кажњавању геноцида.

Документом је, између осталог, предложено да се у Хрватској, БиХ и Србији одреди исти дан сећања на жртве геноцида у НДХ, али и да Хрватска прихвати „историјску и сваку другу одговорност за геноцид НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата“.

Предложено је и посебно очување спомен-комплекса у Доњој Градини, где је од 1941. до 1945. године функционисао део јасеновачког логора.

У декларацији је ја нведено и да она „не представља акт угрожавања било каквог субјективитета данашње Републике Хрватске“, односно да јој је једини циљ да упозори свет да се злочин геноцида не може избрисати из историje.


Извор: Танјуг