ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ: Америка неће да прими Медведева и руску војну делегацију

Вашингтон је одбио да прими руску војну делегацију на челу са премијером Дмитријем Медведевим, саопштио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Руска војна делегација упутила би се у Вашингтон како би разговарали о координисању акција у борби против тероризма у Сирији.

medvedev-ap_f– Предложили смо Американцима оно што је руски председник Владимир Путин јуче обавестио јавност, односно да пошаљу своје војне стручњаке у Москву како би договорили читав низ заједничких корака, након чега бисмо ми упутили своју делегацију на челу са премијером у Вашингтон – рекао је Лавров.

Руски министар спољних послова додао је, пак, да овакав план није наишао на разумевање америчких званичника.

– Данас су нас обавестили да неће слати своје стручњаке у Москву, нити ће примити наше у Вашингтону – додао је Лавров.

Лавров је подсетио и да је Москва добила неконструктиван одговор када је позвала на партнерство у борби против тероризма са центром у Багдаду.

– Позвали смо друге партнере да учествују у активностима информационог центра, тако да је свако могао да види да смо сви на истој страни како би се избегли неспоразуми. Одговор је био неконструктиван. Прво су питали: „Зашто у Ираку? Тамо је небезбедно.“ Објаснили смо да би, према нашим проценама, овакав центар радио по веома повољним условима, али да ако постоји жеља да се активности обављају негде друго, да смо спремни и на то – рекао је министар.


Извор: Блиц