Бриселска издаја под велом тајне?

Dacic izdajnik Taci EstonБРИСЕЛ – Састанак председника Владе Србије Ивице Дачића и ратног злочинца  Хашима Тачија, уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, посвећен питањима институција на северу Косова и официра за везу, завршен је за данас око 17.30 сати.

Пета рунда разговора биће настављенa сутра поподне.

Након данашњег састанка није предвиђено никакво обраћање медијима.

Премијер Дачић се након данашњих разговора у кабинету Кетрин Ештон састао и са америчким дипломатом задуженим за Балкан Филипом Рикером.

Рикер је јуче, како су пренели медији, у Бриселу разговарао и са Тачијем.

Сви састанци одржавају се иза затворених врата и чак ни члановима делегација није дозовљен приступ, те никакви детаљи нису познати.

У Европској комисији је још раније објашњено  да су ове мере предострожности уведене како цурење информација не би реметило ток дијалога.
„Ми смо дужни као домаћини да обезбедимо оптималну атмосферу „, рекао је функционер који је желео да остане анониман.

Пре заједничког радног ручка, Ештонова је имала одвојене састанке са Дачићем и Тачијем.
Разлог за то што ће дијалог бити настављен и сутра су важне теме, али и намера да се напредак у дијалогу појави у априлском извештају Европске комисије.

Портпаролка шефице европске дипломатије Маја Коцијанчић потврдила је новинарима након данашњих одвојених сусрета Дачића и Тачија са званичницима ЕУ да је овог пута за разговоре одвојено више времена, јер Европска комисија очекује даљи напредак у дијалогу и поновила да је север Косова међу кључним темама.

У међувремену, први потпредседник Владе Србије Александар Вучић је током данашњег сусрета са командантом Савезничке команде за операције и командантом Европске команде Оружаних снага САД, адмиралом Џејмсом Ставридисом, нагласио неопходност заштите српског становништва на Косову и Метохији.

Српски премијер је пре почетка разговора поручио да је предлог Србије оснивање заједнице српских општина која треба да има јасне надлежности у образовању, просвети, правосуђу, и да ће Срби сами бирати власт.

Поновио је да неће бити повлачења српских институција са Косова док се не постигне коначан договор, да ће се тражити чврсте гаранције за сваки договор, те обећао да српски народ на Косову „неће бити остављен на цедилу“.

Ратни злочинац Хашим Тачи се у току пре поднева састао у Бриселу и са председником Европске комисије Жозеом Мануелом Барозом и председником Европског савета Херманом ван Ромпејом.

Барозо је након сусрета са Тачијем изјавио да је ова недеља пресудна за напредак Косова и Србије на европском путу и изразио очекивање да ће протећи у истом конструктивном духу као претходне и да ће довести до напретка у нормализацији односа Србије и Косова.

Он је, међутим, од Тачија затражио да се интензивније ангажује на спровођењу реформи и борби против организованог криминала, као и да примени препоруке Комисије у вези са визном либерализацијом.

У саопштењу за медије Ромпеј је након сусрета с Тачијем изјавио да су конретни резултати у дијалогу од суштинског значаја, нагласио да Косово има европску перспективу, али је и он поручио да је неопходан већи напредак на пољу поштовања права мањина и у борби против корупције и организованог криминала.

Он је такође позвао Тачија на пуну сарадњу са мисијом Еулекс.
Тачи је уочи данашњег сусрета с Дачићем изјавио да је свестан да је нормализација односа са Србијом „нешто што дугује будућим генерацијама“ и истакао да је Косово са свим „другим суседима“ у добрим односима.

Упитан докле је спреман да иде у вези са статусом северног Косова, Тачи је одговорио да ситуација на северу „није као у другим деловима Косова“, те да се то питање не може решити без „нормализације односа са Србијом“.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП