Зашто је Путин најпопуларнији политичар међу Србима?

Vladimir-PutinУ недавном испитивању јавног мњења у Новом Саду, на узорку од више хиљада људи, које је спроведено у временском периоду од неколико недеља, показало се да је политичар о којем грађани имају најпозитивније мишљење – председник Русије Владимир Путин, који је добио чак око 70 процената гласова испитаника, а први следећи домаћи политичар на тој листи је заостајао за њим читавих 30 процената. Стога се оправдано поставља питање – зашто је Путин најпопуларнији политичар међу Србима и чиме је стекао такво поверење? Или још боље – а зашто српски политичари нису стекли исто такво поверење код сопствених грађана?

За почетак, можда зато што је у том истом Новом Саду враћање званичног писма ћирилице у градске аутобусе у огромном делу медија представљено малтене као скандал, иако се ради о усклађивању са важећим уставом и о чувању културе и традиције. Па ипак, мало који политичар се ставио у одбрану Устава и закона, сматрајући вероватно да је политички корисније да се о томе јавно не изјашњавају. А слична је ситуација и када се ради о много крупнијим темама, као што је на пример Косово и Метохија, када многи домаћи политичари опортунистички избегавају да кажу очигледне ствари.

С друге стране, руски председниик Путин је до сада искористио много прилика да светској јавности каже и скрене пажњу на поједине чињенице које се тичу Србије, и то на такав убедљив начин, који се ретко може чути и од самих српских званичника.

На пример, поводом друштвено-политичког стања у свету и оног што се очекује у овој години, Путин се на дипломатски начин осврнуо на понашање САД према малим народима и посебно Србима, па је рекао следеће: «Онај који себе данас незванично и неоправдано назива господаром света морао би да зна да нити је заиста најјачи нити да му тренутна позиција даје за право да угњетава друге народе, државе и вере. Сведоци смо да је једном народу са Балкана територија распарчана од стране тих великих сила, а да се тај народ и даље сматра џелатом, а не жртвом, кривцем а не оштећеним. Томе се мора рећи доста.»

А на једној од конференција за новинаре је рекао следеће о проблему јужне српске покрајине: «Подршка једностраном проглашењу независности Косова је неморална и противправна. Како вас није стид уопште, Европљане, да са таквим двоструким стандардима приступате решавању истих питања у разним деловима света? Када кажете да је Косово посебан случај, то је све лаж. Никаквог посебног случаја тамо нема, и сви то одлично знају. И наравно, ми ми ћемо питање таквог понашања поставити у Савету Безбедности Уједињених нација.»

Штавише, Путин је, како тумаче аналитичари, преко недавне посете Рогозина понудио Србији да поврати суверенитет и снагу. Високи званичник руске владе је тада између осталог поручио: „Русија је са вама, Путин је са вама, потребна нам је јака Србија која ће заступати своје ставове”.

Осим тога, на прошлогодишњем образовном форуму у месту Селигер, Путин је рекао да ће учинити све да Србија има будућност и да ће помоћи да односи две земље буду бољи, као и то да ће радити на томе да Србија и Русија имају заједничку будућност.

И напослетку, занимљиво је на који начин је руски председник завршио разговор са српским председником пре извесног времена, поводом новогодишњих празника, када је Путин изрекао крајње неуобичајене речи поздрава, које се ретко или скоро никада не могу чути у свету високе политике – „Љубим ваш народ и вас господине председниче.“

Дакле, вероватно баш у таквим изјавама и поступцима руског председника треба тражити одговор са почетка – зашто је Путин најпопуларнији политичар међу Србима. А поменуто испитивање јавног мњења у Новом Саду то је само још једном потврдило.

Ратко Паић / Глас Русије