Уставни суд у функцији антидржавне политике (видео)

Srbi sa KiM ispred ustavnog sudaДанас је испред Уставног суда одржан протест одборника и Срба из општина са севера КиМ који су тражили да Уставни суд донесе своју одлуку поводом оцене уставности бриселских споразума.

Горан Петорнијевић, адвокат четири општине са севера КиМ наглашава да никаква одлука о застоју на предметима оцене уставности није донета, због чега Срби очекују да ће одлука поводом њихове иницијативе, како је навео, бити донете врло брзо. Он је додао да су подносиоци иницијативе од Уставног суда затражили да обустави било какво поступање по владиним уредбама јер би њихова примена, како су навели, нанела ненадокнадиву штету.

Петронијевић, замера Уставном суду што није донео привремену меру којом би уредбе биле суспендоване до коначне одлуке суда, јер је то, како је рекао, потпуно у складу са Уставом и законима.

„Имали су овлашћења да без расправе и по хитном поступку донесу такву одлуку (привремену меру) до коначне одлуке, па ако се покаже да је захтев оправдан акт би био суспендован или би у противном остао на снази“, казао је Петронијевић.

Осим одборника општина са севера КиМ скупу је присуствовали и неколико стотина грађана. Оно што треба посебно нагласити јесте то да међу одборницима са севера КиМ нису били присутни одборници Српске Напредне Странке, те су овим чином још једном потврдили и показали Србима и на КиМ и у Србији какав су курс заузели.

Председник Уставног суда није примио нити делегацију Срба са КиМ нити њиховог правног представника, а није ни ове две стране прописно и на време обавестио о томе да није данас у могућности да их прими, такође је изјавио адвокат Горан Петронијевић.

Др Марко Јакшић је изјавио да нико из министарства правосуђа не може да „нареди“ Уставном суду шта ће да ради и да тако нешто нема нигде у свету. Иначе министар Никола Селаковић није примио делегацију Срба са КиМ већ је делегација била примљена од стране неког нижег чиновника.

У наставку погледајте видео прилоге и видео изјаве са данашњег скупа

Уредништво „СРБИ НА ОКУП“