Деминери завршили сезону, нашли 324 неексподиране мине

Припадници Руско-српског одреда за хуманитарно разминирање завршили су овогодишњу сезону разминирања на пројекту „Параћин 7“, на Карађорђевом брду код Параћина, где су пронашли, откопали и уништили 324 неесксплодираних убојитих средстава (НУС).

DeminerПАРАЋИН – Припадници Руско-српског одреда за хуманитарно разминирање завршили су овогодишњу сезону разминирања на пројекту „Параћин 7“, на Карађорђевом брду код Параћина, где су пронашли, откопали и уништили 324 неесксплодираних убојитих средстава (НУС).

Реч је о локацији површини од 577.584 квадратна метра која је тим средствима загађена након пожара и експлозије у магацинима Војске Србије 19. октобра 2006. године, а сва пронађена НУС су из магацина.

Радови на разминирања ове локације почели су у априлу и завршени су 5. октобра, саопштио је данас Центар за разминирање Србије.

„Руска Федерација од 2008. године пружа непроцењиву помоћ Србији у области хуманитарног разминирања. Поред пројеката разминирања у Параћину, било је девет локација, реализована су и четири пројекта чишћења касетне муниције у Нишу. Очишћено је укупно 4.685.197 метара квадратних и уклоњено преко 12.957 комада касетне муниције и других НУС“, наводи се у саопштењу.

Центар за разминирање, како се додаје, „очекује да би Руска Федерација могла обезбедити средства и за наредни трогодишњи период, 2016 – 2018. година, па би руска агенција „Емерком димајнинг“ (Емерцом Демининг), наставила да резаминира на територији Србије и у наредном периоду“.

На подручју Параћина, на месту пожара и експлозије у војним магацинима под сумњом је још близу два милиона квадратних метара, а Србија са Руском Федерацијом има потписан меморандум о разумевању до 2022. година „и заједно ће радити на томе да се очисти све“, рекли су Тањугу деминери код Параћина.

Генерални директор „Емеркома“ Димитриј Харченко, је подсетио да су у одреду у почетку били Руси, а 2010. године укључни су и стручњаци за разминирање Србије.

Ми смо сада интеренационални одред, уз Русе и Србе имамо и Хрвате који раде на машинском разминирању, објаснио је Харченко.
„У току ових осам сезона разминирања у Србији није било ниједног несрећног случаја, ниједне озбиљне провреде“, рекао је Харчценко.

Разминирање се спроводи према пројекту и под надзором Центра за разминирање Србије, који после сваког заврсеног посла издаје уверење о обављеном разминирању.

Разминирање Србије од стране „Емеркома“ финансира Влада Руске Федерације.


Извор: Танјуг