„Да дођу у Москву, очи у очи да решимо проблеме“

Министарство одбране Русије је саопштило да са Пентагоном преговара о могућности координације ваздушних напада на положаје ИД у Сирији.

Moskva foto 0001Портпарол Министарства одране Игор Конашенков је рекао да су разговори почели званичним одговором Москве Вашингтону.

“Дубоко смо размислили о америчком предлогу о координацији акција. Генерално, ти предлози би могли да буду прихваћени и имплементирани“, рекао је Конашенков.

Заменик руског министра одбране Анатолиј Антонов је рекао да је Генералштаб Војске Русије “у принципу“ сагласан са предлогом који су изнеле америчке колеге.

“Нажалост, предлог САД ограничава нашу контролу акција само на технички аспект и то се односи на наше пилоте током њихових мисија. Министри одбрана Русије и САД су 1. октобра разговарали и томе, следећа видео конференција је могућа у наредним данима“, навео је Антонов.

Ипак, он је истакао и да би било боље када би “америчке колеге дошле до Русије“.

“Све проблеме треба да решимо очи у очи, у седишту Министарства одбране. Надам се да ће Пентагон током другог разговора министара одбране дати свој коментар на наше предлоге“, закључио је Антонов.

Овакав развој ситуације у многоме је другачији од очекиваног, с обзиром на недавну изјаву америчког председника Барака Обаме да САД неће сарађивати са Русијом, све док она настави да подржава режим Башара ел Асада.


Извор: Б92