На протестима у Дрездену ПЕГИДА оптужује Меркелову

Хиљаде присталица покрета Патриотски Европљани против исламизације Запада (ПЕГИДА) дали су одушка свом бесу према немачкој канцеларки Ангели Меркел због њених речи добродошлице избеглицама, оптужујући је за „велеиздају“ и „злочине против немачког народа“, јавио је АФП.

БЕРЛИН – Хиљаде присталица покрета Патриотски Европљани против исламизације Запада (ПЕГИДА) дали су синоћ одушка свом бесу према немачкој канцеларки Ангели Меркел због њених речи добродошлице избеглицама, оптужујући је за „велеиздају“ и „злочине против немачког народа“, јавио је АФП.

PEGIDA Drezden

Протест ПЕГИДА у Дрездену

„Меркелова је крива, чини етноцид против немачког народа“, написано је на једном транспаренту на маршу у Дрездену, историјском граду бившег комунистичког Истока, где се ПЕГИДА појавила пре око годину дана и после затишја се труди да попуни своје редове.

Окупљени су клицали саоснивачу Покрета Луцу Бахману (42), против ког је прошле седмице подигнтуа оптужница за подстицање расне мржње, јер је називао тражиоце азила „животињама“, „смећем“ и „смрдљивом руљом“.

„То се неће зауставити на 1,5 или два милиона (придошлица). Они ће довести њихове жене и једно, двоје, троје деце. Интеграција тих људи је немогућ задатак“, рекао је он.

На једном плакату приказана је канцеларка у нацистичкој униформи, на којој је уместо свастике знак евра.

„Ислам је европско самоубиство“, писало је на другом, уз слику жене огрнуте у заставу ЕУ која пуца себи у главу.

„Меркелова мора да оде – можемо то!“, узвикивали су они, алудирајући на поруку Меркелове да се Немачка може изборити са приливом избеглица.

„Велеиздаја је кривично дело“, скандирале су присталице Покрета, а преноси француска агенција.

Једна од учесница протеста, која није желела да јој се наводи име, рекла је да се „млад здрав човек који напусти ратну зону и пресели се у другу земљу назива дезертером, а не избеглицом“.

Франк (59) истиче да није десничар, али да мисли на „децу и унуке“ и страхује од „исламизације“ његове земље.

„Борили смо се за слободу пре 25 година, морамо поново да демонстрирамо. У реду је прихватити болесне и рањене избеглице, али на ТВ видимо млађе мушкарце. То су економске избеглице“, рекао је он, док 46-годишњи Уве Фридрих каже да је од почетка уз Покрет и да жели да муслимани напусте ту земљу.

„Имамо право на нашу немачку домовину и немачку културу“, писало је на плакату којим је махао, наводи АФП.

На једном од транспарената било је и питање „Колико је бораца ‘Исламске државе’ међу 1,5 милионом?“.

„Билд“ је данас пренео извештај по ком би 1,5 милиона људи могло да затражи избеглички статус у Немачкој до краја ове године, што је скоро два пута више од ранијих прогноза.

Франс прес наводи да су на врхунцу ксенофобични маршеви привлачили 25.000 људи у Дрездену, али су и иницирали бројније антифашистичке маршеве у градовима широм Немачке.

Према медијским извештајима после повећања прилива нових избеглица, на прошлонедељном маршу окупило се поново 10.000 људи, а полиција више не даје процене о броју учесника.

Новинари извештачи са демонстрације ПЕГИДЕ траже заститу

Немачки новинари са истока државе затражили су, у заједничком саопштењу, већу заштиту на ПЕГИДА – демонстрацијама, одакле извештавају и где су све више изложени вербалним нападима демонстраната, преносе данас немачки међи.

Немачка медијска кућа МДР, савези новинара Саксоније, Саксоније-Анхалт и Тиринигеíје, као и Савез издавача листова Саксоније затражили су од политике више сигурности и критиковали ширење насиља и подстрекивања против медија које је посебно било уочљиво на ПЕГИДА и ЛЕГИДА демонсттрацијама у Дрездену и Лајпцигу, преносе медији.

Узвици, које су демонстранти упућивали новинарима као „лажљивој штампи“ (што је израз још из периода Првог Другог светског рата, али и раније, у 1845. години из времена католичке кампање против „лоших медија“) није само за представнике штампе неподношљив, наводе угрожени новинари, упозоравајући да то штети демократији и ствара расположење несигурности међу грађанима.


Извор: Танјуг