За две недеље креће ревитализација моста у Косовској Митровици

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је данас да би 15. октобра требало да започне ревитализација главног ибарског моста у Косовској Митровици и његовог окружења.

most zardinjereКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је данас да би 15. октобра требало да започне ревитализација главног ибарског моста у Косовској Митровици и његовог окружења.

Ракић је у изјави Тањугу рекао да је реконструкција моста предвиђена Бриселским споразумом који је парафисан 25. августа.

Он је додао да би извођач радова за две недеље, тачније 15. октобра, требало да затвори обе стране моста грађевинским оградама, а да ће бити уређена и главна градска улица у северном делу Косовске Митровице – улица Краља Петра Првог, од моста до кружног тока у центру града.

Он је додао да ће тај део улице бити претворен у пешачку зону, а да је локална скупштина донела одлуку да у пешачку зону буде претворена и улица која води од зграде Телекома Србија до насеља Три солитера у Косовској Митровици.

Надам се да ће одлуке које доносе одборници општине Северна Митровица бити поштоване од свих и да неће приртисака да се оне мењају, додао је градоначелник северног дела Косовске Митровице.

Председница Скупштине општине Северна Митровица Ксенија Божовић изјавила је Тањугу да је о томе информисана из медија и то да ће радови на реконструцији трајати један дужи период, неких пет-шест месеци.

„Ја се надам да ће то тако и бити, да ће се прво кренути са реконструкцијом а тек онда разговори о томе да ли ће мост бити пуштен или не. Али ја сам мишљења као и већина грађана да још увек нису створени услови да се пусти (отвори) тај мост“, рекла је Божовићева.

На главном мосту у Косовској Митровици налази се „Парк мира“ који су Срби ту средином јуна 2014. године поставили након што је са истог места уклоњена велика бетонска барикада.

Главни градски мост на којем се налази “Парк мира” дели северну Косовску Митровицу у којем је већинско српско становништво од јужног дела града који је настањен Албанцима.

Овај моста у прошлости био је поприште многих сукоба између Срба и Албанаца. И данас се на њему могу видети статичне патроле Кфора и Косовске полиције.

Око хиљаду инцидената регистровано је на главном ибарском мосту у Косовској Митровици од 1999. Године до данас.