Европска унија и Београд преварили Србе на Косову и Метохији

Уз тешке оптужбе на рачун актуелне власти у Србији и озбиљне замјерке српској опозицији и цркви, у Косовској Митровици је одржана сједница Скупштине АП КиМ. Они су оцијенили да је формирање Заједнице српских општина (ЗСО) „историјска превара“, споразум о телекомуникацијама и телефонском броју „абдикација Србије“, укидање српских институција на сјеверу КиМ „укидање Србије“.
marko-jaksic

Марко Јакшић, један од лидера Срба са сјевера Косова и Метохије

Затражено је да Скупштина Србије одмах и без одлагања распише локалне изборе за четири општине на сјеверу Косова и Метохије, у противном АП КиМ ће да их сама распише. Влада Србије позвана је да одустане од даље примјене Бриселског споразума. Скуп у Митровици посебно су обиљежиле дискусије Марка Јакшића и Небојше Јовића, двојице бивших лидера Срба са сјевера КиМ.

Јакшић је предложио прикупљање 100.000 потписа којима би се од Скупштине Србије тражило да распише референдум са питањем: „Да ли је Србија за КиМ или за ЕУ“. Предложио је да се патријарх Иринеј настани у Пећкој патријаршији и замјерио што је позвао грађане да изађу на косовске изборе.

„Црква се није претргла у заштити српске националне интересе на овом простору. Преласком у Пећку патријаршију патријарх би послао поруку да се Србија није одрекла Космета“ – нагласио је Јакшић.

Марко Јакшић је критиковао тврдњу премијера Александра Вучића да је Србије цијењена земља.

„Цењена је у Европској унији док се одриче Косова и Метохије и док оправдава бомбардовање НАТО-а, цењена је док издаје део свог народа и своје територије“ – нагласио је Јакшић.

Јовић је позвао на миран протест испред Канцеларије за КиМ „да Марко Ђурић објасни грађанима севера како је то Србија на последњим преговорима у Бриселу победила са 5:0 и како му Албанци кад прелази границу заврћу уши“.

„Кад се бране држава и народ, не ратује са саопштењима. Нисмо за насиље, али нисмо ни за поштовање закона тзв. државе Косово. Да смо 1999. ратовали саопштењима, као у последње време чинимо, ко зна где би сада били. Народ је данас огорчен и чека да се појави неко ко би био окосница отпора отуђењу Косова и Метохије од Србије“ – поручио је Јовић који је скептичан у могућност референдума„јер су сви медији у рукама власти“. Он је упоредио свађу челника Српске листе са„свађом Станије и Сораје“.


Извор: Принцип