Наставак издаје КиМ: Дачић и Тачи о институцијама на северу и амбасадорима

dacic izdajnik i taci zlocinacБРИСЕЛ – Пета рунда политичког дијалога под патронатом шефице европске дипломатије Кетрин Ештон почеће данас у Бриселу, а главна тема биће институције на северу Косова и статус официра за везу у Београд и Приштину.

Премијер Србије Ивица Дачић и ратни злочинац Хашим Тачи састаће се данас рано поподне, најпре одвојено са Ештон, а затим на заједничком радном ручку после кога ће дијалог формално почети, речено је Танјугу у Европској комисији.
„Дијалог који почиње данас ће се вероватно наставити у среду“, рекла је новинарима Маја Коцијанчић, портпаролка Високе представнице, подсећајући да је свака досадашња рунда трајала дуже од претходне.

„За нас је овај разговор важан, јер се отварају права, тешка питања“, рекла је Коцијанчић.

Раније је и из Београда и из Приштине најављено да ће ова рунда примарно бити усмерена на питање институција на северу Косова које у Приштини називају паралелним, а то су пре свега судови, пореска управа и безбедносне структуре.
„Идемо у Брисел да разговарамо о функционисању институција, значи са једне стране о разрешењу паралелизма институција, а с друге стране о посебности Срба, како то дефинише Кетрин Ештон, односно шта би тамо постојало као аутономија, односно заједница српских општина“, рекао је у недељу Дачић.

Тачијев заменик Хајредин Кучи изјавио је, пак, да ће Тачи током дијалога тражити успостављање основног суда у Северној Митровици чему се локални Срби противе.

Тај суд мешовитог састава, који је под патронатом Еулекса, не ради већ пет година, откад су демонстранти спречили судије и тужиоце да уђу у зграду Суда.

Други предмет дијалога су српске безбедносне структуре на Косову, то јест полиција и тајне службе, за које Приштина тврди да су активне на северу и да морају да се повуку.

Дачић је у недељу први пут одступио од званичног става Београда да тих структура на Косову нема, изјавом да су сами Срби са севера доставили податке о присуству МУП Приштини.
„Ја треба да их убеђујем да ми немамо полицију, а сами им Срби дали регистарске таблице и податке. Па о чему ми причамо“, упитао је Дачић.

И коначно, очекује се да две стране финализују договор о размени амбасадора за везу који је начелно договорен током претходне рунде у јануару.
„У ствари, више уопште није јасно шта је договорено“, рекао је за Танјуг бриселски дипломата упућен у ток дијалога и додао да радне групе нису постигле сагласност о детаљима мандата амбасадора.

Амбасадори би требало би да почну да раде од 1. марта у дипломатским представништвима ЕУ у Београду и Приштини, али постоје различита тумачења који би статус требало да уживају.

Приштина тражи да њихов амбасадор Љузим Пеци, тренутно на дужности амбасадора ткзв. Косова у Шведској, има дипломатски статус и у Београду, који међутим инсистира да абасадори могу бити само чиновници, никако дипломате.

Београд је за амбасадора за везу именовао Дејана Павићевића, шефа српског тима у техничком дијалогу.
Уколико током ове рунде дође до напретка, то ће значајно повећати шансе Србије да на пролеће добије позитивно мишљење Комисије и Министарског савета да јој се у јуну одреди датум почетка преговора о придруживању ЕУ.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП