Кери: Вашингтон одустао од хитне смене Асада

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да су САД проемениле позицију о сиријском председнику Башару ел-Асаду и да више не инсистирају на његовом хитном одласку, већ су сагласни са његовим „диригованим“ одласком у „разумном времену“.

keri dzon1ВАШИНГТОН – Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да су САД проемениле позицију о сиријском председнику Башару ел-Асаду и да више не инсистирају на његовом хитном одласку, већ су сагласни са његовим „диригованим“ одласком у „разумном времену“.

„Потребна нам је мирна транзиција, управљана транзиција, како не би било страха од одмазде, губитка живота, освете“, рекао је Кери за Си-Ен-Ен (ЦНН), залажући се за промену руководства у „разумном времену“ у оквиру планског прелазног периода.

Не улазећи у детаље, Кери је рекао да би Асадов пребрз одлазак изазвао унутрашњу експлозију која би Сирију лишила мира.

Ипак, како је рекао, Асад мора да оде.

„Зато што док је Асад тамо, мир је једноставно недостижан. Тачка“, рекао је амерички државни секретар.

Кери је, такође, рекао да је активно укључивање Русије у сиријску кризу „приликом“ за САД за решавање кризе, али да би се Москва могла наћи у „компликованој“ ситуацији због присуства у Сирији.

Према његовим речима, уколико Русија стане на страну Асада, Ирана и Хезболаха, имаће „врло озбиљан проблем“ са сунитским земљама у региону и могла би постати мета сунитских џихадиста.

Кери је рекао да се не може достићи политичко решење без укључивања сунита у процес.


Извор: Танјуг